Први пут у животу ова је чимпанза видјела небо: Живот је провела у кавезу

GS
Foto: YT

Чимпанза је до своје 2. године живота била у њујоршком Лабораторију за експерименталну медицину и хирургију примата (ЛЕМСИП). Никада није била ван кавеза. А сада ужива под отвореним небом...

Након што је цијели свој живот провела у маленом кавезу и преживјела озлоглашени њујоршки лабораториј, 29-годишња чимпанза Ванилла по први је пут угледала отворено небо.

Снимка је дирнула многе.

Чимпанза је до своје 2. године живота била у њујоршком Лабораторију за експерименталну медицину и хирургију примата (ЛЕМСИП). Потом су је пребацили у Калифорнију, у склониште којему су пријетили шумски пожари. Никада није била изван кавеза. Сада је стигла у Сејв д Чимпс уточиште у Форт Пирсу на Флориди.

У дирљивом видеу, који је у петак на симпозију Америчког друштва приматолога у Рену подијелио приматолог Саве тхе Чимпс др. Андрев Халоран, алфа мужјак Двајт дочекао ју је великим загрљајем док је напуштала настамбу, гледала у небо и затим истраживала њезин нови острво. 

- У Калифорнији, Ванилла је живјела са шачицом чимпанза у кавезу с ланчаном оградом без траве - рекао је Халоран за  НY Пост.

Њезино ново уточиште дом је за 226 чимпанза одбачених из лабораторија, индустрије забаве, трговине егзотичним кућним љубимцима и зоолошких вртова уз улицу, а многе су претходно издржале самицу и никада прије нису комуницирале с другим чимпанзама.

Ванила се јако добро удомаћила. Када не истражује острво са својим пријатељима, обично се може наћи како сједи на трокатној платформи за пењање како проматра свој нови свијет, преноси 24сата.

VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана