Приче за лаку ноћ дјелују попут терапије за дјецу

гс
Foto: илустрација

Приче за лаку ноћ многима су омиљена успомена на дјетињство.

Иако је данашњица захваћена велом технологије, овај ритуал не би требао пасти у заборав, а нарочито зато што он утиче на развијање менталног здравља код дјеце.

Родитељи често уочавају врсте нежељеног понашања код својих малишана, а како би то промијенили служе се разним методама.

Ипак, нико и не слути да причање прича пред спавање може утицати на то да ваше дијете промијени свој поглед на свијет.

Када им представе јунака измишљеног имена и сличног понашања које желе промијенити, родитељи кроз причу могу наговијестити промјене које желе подстићи код дјетета.

"Спомените дјетету јунака којег су родитељи много вољели. Испричајте му о добрим дјелима која је чинио, а онда му укажите и на то да је имао неко понашање или грешке које се нису допадале његовим ближњим. Можете споменути и да су они били забринути или тужни због његовог понашања - онако како је у стварности. Затим смислите крај у којем се догађа чудо и јунак мијења своје понашање. Нека то буде сретан крај, гдје се сви радују и живе у љубави".

Многи родитељи успјели су овом методом прича помоћи дјеци да преусмјере своје понашање.

На тај начин избјегавате кажњавање и напету атмосферу, а дјететова личност остат ће ненарушена, чак подржана.

Сувише мала, дјеца не могу јасно видјети своје грешке ни понашање. Зато, да би знала разлучити добро од лошег, потребно им је да у глави створе властите слике.

Овај ритуал не само да утиче на понашање вашег дјетета, него и продубљује вашу повезаност с њим, помаже му при грађењу вокабулара и личности.

"Причама пред спавање помажете му да продуби машту, али га учите и основним људским осјећањима попут разумијевања, саосјећања или емпатије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана