Прича о чувеној холивудској дами: "Ако сам легенда, зашто сам онда тако усамљена" VIDEO

Б92
Прича о чувеној холивудској дами: "Ако сам легенда, зашто сам онда тако усамљена" VIDEO

Поред свих тешкоћа кроз које је прошла током свог живота, Џуди Гарланд је била и остала вољена дива, а њена интригантна животна прича пуна је рањивости, несавладивог духа, одлучности и искрености.

Није дозвољавала да је доживљавају као жртву и једино без чега није могла да живи је љубав. Један од најпознатијих цитата је, када су је питали како гледа на то што је људи доживљавају као легенду да она то никада није тражила и додала: "Ако сам легенда, зашто сам онда тако усамљена."

Причало се да је Орсон Велс варао Риту Хејворт управо са Џуди Гарланд, а на листу њених многобројних љубавника је уписан су и Френк Синатра, Јул Бринер, као и многи други. Џуди је и након 50 година од смрти и даље обожавана, не само као геј икона, већ као једна од правих дива из златне ере Холивуда.

Један од најљепших гласова у свијету забаве икада био је глас Џуди Гарланд. Продукт болесне амбиције рођене мајке, иначе играчице у водвиљу, рођена под именом Франсис Гам (Frances Gumm) започела је своју каријеру са свега двиие године. Те 1924. године наступала је прво са сестарама у оквиру триа "The Gumm Sisters ". Вjероватно због украденог дjетињства и нехуманог односа који је прво мајка имала према њој, њена зависност од таблета започела је већ са 10 година, како су кренули наступи широм Америке. И те прве таблете јој је дала управо мајка, прво за спавање, а онда су услиједиле и све остале. Џуди је касније отворено говорила о злостављању које је трпјела и вјероватно се због тога и сама није снашла у улози мајке, иако је то силно жељела.

Уговор са једним од највећих холивудских студија МГМ потписала је већ са 13 година и постала Џуди Гарланд. Те године јој умире отац, за којим је веома патила, јер га због турнеја није виђала. Сама је причала колико је то било страшно за њу, јер је схватила да нико више није био уз њу. Будућу холивудску звијезду прославила је улога Дороти у филму "Чаробњак из Оз-а" 1939. године. Пјесма "Over the Rainbow " (Негде изнад дуге) је и данас омиљена нумера и свакако једна од њених најпознатијих пjесама. Џуди је поред огромне популарности која је дошла малтене преко ноћи, освојила и награду Америчке Академије за филм. То ће бити њен једини Оскар.

И управо је на том сету упознала шта представља сјај и биједа Холивуда и колико нажалост иду у пару. Иако је добила улогу поред хиљада других дјевојака које су биле на кастингу, стално су јој говорили како је ружно паче, како је дебела и има ружан нос, а да једино што вриједи је само њен глас. А сама је причала да је трпјела и сексуално злостављање, почев од продуцента студија Луис Би Мајер и осталих мушкараца на сету. Током снимања филма морала је да буде на строгој дијети, па су јој бранили да једе све осим супе и да пије само црну кафу, а посљедице је вукла до краја живота. За снагу и умјесто хране су јој давали амфетамине и пошто изморена није могла да спава, за спавање би пила таблете за смирење.

Већ на филму "Звијезда је рођена" (А Star is Born) Џуди је била изморена и психички и физички и изгледала много старија него што је била. А дрогирање би настављало да би могла да ради што више. И онда пилуле да би могла да спава.

Вапећи за љубављу, мијењала је љубавнике и упловила у брачне воде са првим супругом Дејвидом Роузом и затруднила, али су је сви заједно уз МГМ студио и мајку убједили да прекине трудноћу, да не би утицало на њену карију. Потез који Џуди себи никада није опростила. Удавала се пет пута и родила троје дјеце: ћерку Лајзу Минели, из другог брака и још двоје дјеце Лорну и Џоија Луфта из трећег брака.

Живот под седативима и амфетаминима довео је до отказа из студија МГМ, а касније и са снимања других филмова, јер је каснила на снимања и била успорена. Тада је била у браку са другим мужем - Винсентом Минелијем, 1950. године када је покушала два пута да се убије због отказа. За 16 година снимања и 28 филмова студију је донијела зараду од 80 милиона долара, а након раскида нису жељели да јој дају отпремнину, пензију, па чак ни да организују опроштајну журку. Депресија и стрес су довели до још једног развода (као и афере њеног мужа са мушкарцима, али му ни Џуди није остајала дужна). Током 13 година брака са трећим мужем кажу да је 20 пута покушала да се убије.

Одбијала је да је људи доживљавају као трагичну фигуру, посебно медији који су форсирали управо такву слику. Четврти муж је био млади глумац Марк Херод, за кога се на брзину удала у Лас Вегасу и још брже развела, јер је био хомосексуалац.

Шездесетих година њена слава почиње да блиједи и Џуди се мучила да прехрани дјецу и нађе сталан дом, након трећег развода. Кажу да јој је Лајза Минели, тада већ прослављена глумица, помагала финансијски. Пред крај живота чинило се да је Џуди коначно пронашла срећу када је пети пут запловила у брачне воде са доста млађим Микијем Динсом. А то је и она вјеровала. Нажалост, након само три мјесеца брака и 45 година каријере, са својих 47 година - Џуди се предозирала барбитуратима. Иако је највјероватније случајно дошло до самоубиства, Мики се послије тога више никада није поново оженио.

Ове године прошло је тачно 50 година од како је Џуди трагично завршила живот и 80 година од премијере филма "Чаробњак из ОЗ-а", који ју је лансирао у звезде. Филм ЏУДИ управо прати посљедњу годину њеног живота, када је због новца морала да остави дјецу са оцем, бившим мужем. Касне јесени 1968. године Џуди стиже у Велику Британију на петонедјељну турнеју како би наступала на серији распродатих концерата у лондонском ноћном клубу The Talk of the Town. Радња филма смjештена је 30 година након филма "Чаробњак из ОЗ-а" који је лансирао Џуди међу звијезде Холивуда. Џуди не може да ради у Америци, а да би се бринула о својој дјеци мора да отпутује и заради новац, што јој најтеже пада управо јер је раздвојена од својих малишана. Филм ЏУДИ у којем Рене Зелвегер глуми ову холивудску легенду почео је да се приказује у нашим биоскопима од 24. октобра.

Послије неколико биографија које су издали њен бивши муж, ћерка, мини серија и документарних филмова, ово је први цјеловечерњи филм о овој икони. А за ову улогу Рене Зелвегер већ многи предвиђају новог Оскара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана