Преварила Гестапо и била животни борац: Њој је Лаушевић прво јавио да је добио сина

ГС
Foto: ГС

Рахелу Ферари памтимо по чувеној улози у филму "Тесна кожа", а њена реченица "Све саме ноге и гола дупета" и данас је једна од најпопуларнијих реплика из домаће кинематографије.

И док је људи памте као веселу и насмијану, Рахела је имала тежак животни пут због кога је у животу много пропатила. Рођена је 1911. у сиромашној јеврејској породици у Земуну као Бела Рохел Фрајнд.

Прије Другог свјетског рата играла је епизодне улоге карактерно упечатљивих и ћудљивих жена. Након годину дана усавршавања у Будимпешти ангажована је у Умјетничком позоришту у Београду гдје је до 1940. радила са супругом Александром Стојковићем.

Рат је дочекала у страху, бјежала је од Њемаца и одбијала да носи жуту траку не би ли сакрила своје поријекло. Редовно се селила по ободима Београда да би заварала траг и тако сачувала свој живот. У периферијској уџерици код Магде, ситне неписмене женице, наишла се током рације. Док је Гестапо лупао на врата, Рахела у огледалу видјела је да је у тренутку осједила, преноси Курир.

У њену кућу тада је улетјела комшиница Смиљка и глумици упутила ријечи:

- Ружо, кажи драгичка, добила си позив из позоришта у Панчеву.

Рахела је схватила знак и брзо излетила из куће поред чланова Гестапа рекавши им:

- Донели сте ми срећу. Частићу вас због овог ангажмана.

На тај начин, Рахела се спасила сигурне смрти, за разлику од остатка њене породице, чији ни један члан није преживео рат.

Од оснивања Југословенског драмског позоришта у Београду 1947. била је првакиња овог театра.

Веома је вољела Жарка Лаушевића.

- Ми стално правимо керефеке - говорила је она о њему и себи, а често се препричава и анегдота из периода када је Жарко Лаушевић добио сина. Назвао је Рахелу у пола ноћи да јој јави срећну вијест. 

Она га је изгрдила што је зове у ситне сате, а он је одговорио:

- Вама сам прво јавио, јер ви сте моја девојка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана