Прелијепа мушка имена стигла право из Библије, носе их само посебни дјечаци

ГС
Прелијепа мушка имена стигла право из Библије, носе их само посебни дјечаци

Имена инспирисана личностима које се наводе у Старом и Новом завјету све су популарнија у посљедње вријеме, а млади родитељи их радо бирају за своју дјецу.

Ово су три мушка имена чија популарност не пролази већ вијековима, а ево какво значење имају:

Павле

Значење имена Павле је ‘мали; ситан; ниског раста’, те се обично ово име даје оним дјечацима који су на рођењу или мање телесне масе или који су пак рођени ‘прије времена’, па тако име Павле значи ‘онај који је ситне грађе’; ‘онај који је низак’; ‘мушкарац који је мали растом’.

Гаврило

Пренесено значење имена Гаврило је обично истоветно као и оригинални или „буквални“ транскрипт речи „габриел“, те се даје оној мушкој дјеци која треба да буду – „јака или снажна“; „моћни или велики људи“; „они који су снажни и којима је Бог дао снагу“; „они које је Бог послао да преносе поруке људима“; „они који су дати од Бога“; „они којима је Бог дао моћ и снагу“; „Богумили“; „анђели“.

Јаков

У преводу са хебрејског језика, има Јаков оригинално потиче од ријечи „ya-aqob“ што значи „сљедбеник или пратилац Божији“, или пак од речи „aqeb“ што има значење пета, и подразумијева поменути начин рођења Јакова, а који је свог брата близанца „држао за ножну пету“, и то како би успио да „дође на свијет“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана