Прелијепа мисица која је Шотри родила сина мистерију своје смрти је понијела са собом у гроб

GS
Foto: PROFIMEDIA

Прије 57 година, Југославијом је одјекнула вијест да је љепотица са нашег поднебља понијела титулу једне од најљепших на избору за Мис свијета у Лондону.

Ријеч је о Никици Мариновић, која је на овом такмичењу као прва представница тадашње Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, освојила друго мјесто и постала прва пратиља Индијке Рите Фарије.

Мисица

На избору за Мис се нашла случајно. У вријеме када је организован избор за Мис Југославије, недјељник "Базар" преузео је организацију. Међутим, главна уредница није била задовољна пријављеним кандидаткињама и кренула је у потрагу за анонимним дјевојкама.

Срела је Никицу Мариновић, тада малољетну ученицу дубровачке Економске школе. Једва је успјела да наговори њене конзервативне родитеље да је пусте на такмичење, а и сама Никица је била таква – дуго се устезала да се скине у дводелни купаћи костим.

Попустила је тек када су на њу утицали тадашњи власници лиценце за Мис свијета. У Лондону су је дочекали попут ванземаљског бића које је долепршало преко "челичне завјесе" - била је прва мис из земаља социјалистичкога блока. Умјесто очекиване партизанке - мушкобање у војничком шињелу и гојзерицама, пред њихма је забљеснула права љепотица.

Предрасуде или не?

Из тог времена колају приче да јој је лента најлепше измакла зато што је дошла из земље комунистичког блока. Остало је записано да је гледалиште са отвореним незадовољством дочекало одлуку жирија: већина је сматрала да ће Мис Мариновић бити побједница.

Говорило се како је за Индијку било пресудно што је била спремна да, ако побједи, одмах отпутује у Вијетнам, у посјету америчким војницима који су тамо ратовали против комунисточкога отпора, а Никица се није усудила потписати ту тачку у уговору.

Удаја

Никица се након тријумфа на избору за Мис свијета преселила у Београд. Одбила је славног режисера Роберта Роселинија који је нудио улогу у свом филму. Сматрала је да није спремна за Холивуд.

Њено је срце освојио београдски књижевник и режисер Вук Вучо с којим је добила сина Ђорђа. Тај брак је трајао мање од пет година, а након развода, поновно су је опседали удварачи.

Љубав са Здравком Шотром

Прелијепа Дубровчанка судбоносно "да" други пут је рекла чувеном редитељу Здравку Шотри, којем је родила сина Марка.

Тај брак је потрајао мало дуже, али љубав се завршила 1980. године. Никица је имала бутик у Кнез Михаиловој и многи су тамо долазили само како би је видели.

Депресија

А онда јој се у једном тренутку изгубио траг. Причало се да се бори с депресијом, да је често на психијатрији. Говорило се како је остала без новца, да се потпуно повукла и била врло усамљена.

Живјела је далеко од очију јавности, прекинула је и контакте с најближим пријатељима, који су причали како јој је недостајао Дубровник, нарочито у ратно вријеме.

Самоубиство

У новембру 2008. поновно се нашла на насловницама. Никица је попила смртоносну дозу таблета за спавање не оставивши за собом опроштајно писмо, нити поруку из које би се могло закључити зашто је починила самоубиство. Имала је 61 годину, преноси Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана