Представљена књига “Човек као он” Златка Гала: Дубина живота и дјела Арсена Дедића

Г.С.
Представљена књига “Човек као он” Златка Гала: Дубина живота и дјела Арсена Дедића

Портрет умјетничког дјела великог Арсена Дедића књига “Човјек као он”, која обједињује ствараочев цјелокупни опус, представљена је у Шибенику, на пету годишњицу одласка овог музичког великана.

Аутор књиге Златко Гал истакао је да је Арсена Дедића познавао годинама.

- Људи ме обично питају колико ми је времена било потребно да овако нешто напишем, а рекао бих заправо да писање није битно, него колико си година у томе. Писао сам биљешке за барем десет његових албума, радио гомиле интервјуа и дружио се с њим. Тако се с временом таложило и моје познавање њега као човјека и умјетника - рекао је Гал.

Истакао је да је желио да ова књига не буде само његова импресија, јер су о Арсену раније писали компетентни аутори, који су и те­ како добро знали препознати његов музички и литерарни опус.

У уводу биографије  подсјетио је како је прије 15 година Арсен Дедић имао идеју да објави књигу с нотним записима 50 својих пјесама а да управо он, као музички критичар, напише биографију.

- Нисмо успјели то да урадимо, али овом великом Арсеновом биографијом покушавам да вратим тај дуг. Шибеник не би био Шибеник без Арсена. Он је у себи носио све што карактеристише шибенски менталитет, само то није излазило из њега на онај рудиментаран начин, него кроз његове доскочице, сарказам и иронију - навео је Гал.

Уз Галове осврте на Арсенове албуме и најзначајније концерте, ова биографија нуди дубински увид у феномен јединственог пјевача, кантаутора, музичара и пјесника, низ биографских података најуже везаних уз Арсенов умјетнички опус и дијелове бројних Дедићевих интервјуа и аутобиографских текстова. Није изостављена његова музика за позориште, филм и телевизију те опсежан опус пјесама за дјецу.

Пјевачица и супруга Арсена Дедића Габи Новак нагласила је да сматра да је аутор књиге “Човјек као он” обухватио све умјетникове карактеристике.

- Верујем да је Гал објединио све што је Арсен у животу дао. Његов опус ће увијек остати вриједан и значајан у нашем друштву - закључила је Габи Новак.

Уредник издања је Невен Кепески који је нагласио како вјерује да су сви поносни што је настало ово дјело.

- Мала књига великог генија. Арсену Дедићу можемо приписати одредницу гениј, јер оно што је оставио иза себе се може сврстати управо у ту категорију. Осјети се како Арсен фали и таквих људи више нећемо имати. Оно што је нама оставио је елитна умјетност, високог ранга, разумљиво само ријеткима. С тако високим дометима Арсен је успио доћи до сваког од нас - објаснио је Кепески.

Арсен Дедић је рођен у Шибенику 1938. године, а преминуо у Загребу 2015. године.

Нова верзија серије “Утопија” у продукцији компаније “Амазон” премијерно ће бити приказана у октобру, а “Амазон” је објавио и прву најаву. Творац серије је Џилијан Флин, која ће радити и као извршна продуценткиња. Биће објављено девет епизода.

Стварање

Арсен Дедић је написао, компоновао и извео бројне љубавне и мисаоне пјесме, а својим изворним стилом стекао је многобројне поклонике. Једна од њих је и чувена пјесма “Загрли ме” коју изводи Здравко Чолић.  Објавио је више збирки лирике. Преводио је и обрађивао познате шансонијере и ауторе. Спајајући музику са поетским природно је стигао до властитог кантауторског говора, који га је највише обиљежио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана