Послије више од 50 година заточеништва, Лолита се враћа кући

ГС
Послије више од 50 година заточеништва, Лолита се враћа кући

Најстарији кит убица, орка Лолита, послије више од 50 година заточеништва требало би да буде враћена у Тихи океан - и тиме потенцијално буде уједињена са својом мајком.

Ова 57-годишња орка прикупила је огроман број посјетилаца откако је почела да наступа у Сеакваријуму у Мајамију 1970. године. Отета од своје мајке и њених седморо браће и сестара када је имала четири године, Лолита је продата Мајами Сеакваријуму за само 5.500 евра.

Док су многе друге животиње свој животни вијек у овој установи завршиле, Лолита је неуморно радила све док се прошле године није разбољела, а живјела је у најмањем акваријуму за орке на свијету. Сада се праве планови да се она врати у океан, у коме њена мајка по увјерењу многих још увек живи, пише Euronews.

- Имала је четири године када су је одвели, а тада је учила да лови. Она зна своју породичну пјесму - рекла је старјешина индијанског племена Луми у Вашингтону Рејнел Морис, која је такође члан одбора локалне непрофитне организације посвећене обезбјеђењу слободе китова "Friends of Toki“.

- Она ће се сјетити, али биће потребно вријеме - рекла је Морис.

Орка Океанско сунце

Орка за коју се вјерује да је Лолитина мајка, звана Океанско сунце, наставља да плива слободно са другим члановима њиховог клана и процјењује се да има више од 90 година. То је заговорницима њеног ослобађања улило оптимизам да би можда и даље могла да има дуг живот када буде пуштена у дивљину. Њено ослобађање биће предмет владиних регулаторних одобрења.

Годинама су еколошке групе и познате личности вршиле притисак на акваријум да ослободи Лолиту.

Током деценија, познате личности попут Џонија Депа, Линдзи Лохан и Харисона Форда залагали су се да се животиња пусти на слободу. Међутим, инспекција Министарства пољопривреде Сједињених Држава била је та која је коначно ставила тачку на њену патњу.

- Извјештај је показао да су животиње патиле и умирале у акваријумима Сеакваријума у Мајамију због лоше његе - каже потпредсједник ПЕТА-е и заменик главног савјетника Џеред Гудман.

- Тако да је акваријум у то вријеме био затворен и очигледно се никада више неће отворити - рекао је Гудман.

Атракције са Лолитом које су се одржавале уживо окончане су прошле године.

Како ће се спровести ослобађање

Временски оквир за премјештање Лолите могао би да буде од 18 до 24 мјесеци, саопштила је организација, а ово би могло да кошта и до 20 милиона долара (18,4 милиона евра).

План је да се Лолита превезе авионом до океанског уточишта у водама између Вашингтона и Канаде, гдје ће у почетку пливати унутар велике мреже док је тренери и ветеринари не уче како да лови рибу. Такође ће морати да изгради мишиће, јер орке обично пливају око 160 километара дневно.

Орка би била под константним надзором и његом док се не привикне на ново окружење, а чувари у Сеакваријуму је већ припремају за пут, рекли су званичници.

Овај потез је услиједио након што је парк купила “The Dolphin Company”, која је преузела власништво над Сеакваријумом 2021. године. Она управља над 27 других паркова и станишта у Мексику, Аргентини, Карибима и Италији.

Лолитин затвор - најмањи акваријум за орке на свијету

Дужине 24 метра и ширине од десет, Лолитин акваријум је само четири пута већи од ње. Требало би да га обиђе 600 пута како би прешла исту удаљеност коју дивљи китови пређу у једном дану. У њеним родним сјеверозападним водама Пацифика, китови попут Лолите могу да живе колико и људи; у резервоару, тај животни вијек је преполовљен.

За сада, фокус остаје на ослобађању орке из заточеништва и њеном враћању у дивљину - на најбезбеднији могући начин.

- Примарни фокус треба да буде на њеном здрављу и добробити - каже извршни директор пројекта Уточиште китова, Чарлс Виник.

Виник додаје да “сви треба да буду фокусирани на то да јој буде обезбијеђен најбољи квалитет живота који може да има до краја свог животног вијека”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана