Последња љубав Мајаковског: Цвијеће од њега стизало је деценијама послије његове смрти

Г.С.
Последња љубав Мајаковског: Цвијеће од њега стизало је деценијама послије његове смрти

Била је посљедња љубав Мајаковског, блиска пријатељица Марлен Дитрих, муза Кристијана Диора.

Татјана Јаковљева рођена је у Русији, али се врло млада преселила у Француску. Званичан разлог њеног одласка у Париз било је лијечење од туберкулозе, али је она успјела да напусти Русију захваљујући Андре Ситроену, власнику аутомобилске компаније, који је био породични пријатељ (њен ујак је помагао Ситроену да направи скице будућих аутомобила).

У Паризу, 19-годишња Татјана одмах се укључила у друштвени живот француске престонице и врло брзо постала је манекенка, чијој се љепоти на рекламним постерима дивио цио Париз.

Управо у Паризу, тих година, њу је видио и у њу се заљубио и Владимир Мајаковски, руски пјесник. Татјана, одрасла и васпитавана на стиховима Пушкина, није схватала ни ријеч од жестоких и покиданих стихова Мајаковског, није је фасцинирала ни његова слава, њено срце је остало недирнуто.

И Мајаковски се вратио сам у Москву. Написао је чудесну пјесму “Писмо Татјани Јаковљевој” са ријечима “Упркос свему, једном ћу те добити - саму или заједно са Паризом”. Сав хонорар од књижевних вечери у Паризу Мајаковски је ставио на рачун једне познате цвјећаре под само једним условом - да сваке недјеље, неколико пута, испоручују Татјани букет најљепшег и најнеобичнијег цвијећа.

 

Реномирана париска компанија испуњавала је упутства познатог клијента. Из године у годину, сваке недјеље, на врата Татјане Јаковљеве куцао је испоручилац са букетом цвијећа и кратком поруком:”Од Мајаковског”.

Ова љубавна прича није имала срећан крај. Мајаковски је умро 1930. године, одузевши себи живот у 36. години, а њу је та вијест потресла. Иако се нису виђали нити дописивали, навикла је да је он дио њеног живота.

Ипак, цвијеће је стигло и дан након његове смрти, са истом поруком. И наредне недјеље. Цвијеће је стизало годинама, и четрдесетих, када је Мајаковски већ био заборављен. И послије Другог свјетског рата. Испоручиоци су старили пред њеним очима, смијењивали су их нови, али сви су знали бар дио ове легенде и уз осмијех су јој испоручивали цвијеће, изговарајући: “Од Мајаковског”.

Татјана Јаковљева наџивела је Мајаковског за више од 60 година. Удала се, родила ћерку, остала удовица и поново удала. Била је посљедња љубав Мајаковског, блиска пријатељица Марлен Дитрих, муза Кристијана Диора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана