Посебни сте на овом свијету ако имате ову боју очију

GS
Foto: Instagram

Научници су открили да све особе са плавим очима дијеле заједничког претка, чија је генетска мутација промијенила ток историје прије 6.000 до 10.000 година прије нове ере.

Према истраживању данских генетичара са Факултета у Копенхагену, ова мутација је произвела плаве очи, замјењујући стандардне смеђе.

Првобитно, сви људи су имали смеђе очи. Међутим, генетска промјена је утицала на ген ОЦА2, одговоран за производњу меланина – пигмента који даје боју очима, коси и кожи. Ова мутација је створила „прекидач“ у генима, ограничавајући способност производње меланина, што је резултирало плавим очима. Иако варијације у боји очију од смеђе до зелене зависе од количине меланина, плавооки појединци имају мало варијације у његовој количини, што указује на заједничког претка.

Истраживачи су идентификовали мутацију у гену ХЕРЦ2, која искључује ОЦА2, смањујући производњу смеђег пигмента и стварајући плаву боју очију. Ово откриће сугерише да сви плавооки људи могу пратити своје поријекло до једног претка који је живио у Европи.

Иако се још истражује како се ова генетска веза тачно преноси, ово откриће пружа увид у то како једна мутација може имати широк спектар посљедица на физичке карактеристике које се преносе кроз генерације, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана