Плажа на којој су мушкарци и жене одвојени зидом: Тршћани је не би дали ни за шта

Г.С.
Foto: Тravelbook.de

ТРСТ - Љето календарски још није завршено, иако су се ђаци вратили у школске клупе.

Још увијек има оних који ће свој одмор искористити у септембру који је за многе најљепши мјесец за љетовање. Уколико вас пут наведе у Трст, посјетите веома необичну плажу, у којој се мушкарци и жене сунчају и купају одвојено.

Без обзира на свјетски тренд који настоји да укине разлике између полова, у Трсту постоји плажа Ла Лантерна подијељена на два дијела зидом, који дијели дио за мушкарце и дио за жене. И мада су градске власти хтјеле да уклоне зид, грађани Трста то нису дозволили, преноси РТС.

Да би мушкарац ушао на женски дио плаже потребна је ауторизација, а сваки долазак се најављује преко разгласа.

Када би градске власти одлучиле да сруше зид дошло би до правог рата - зид постоји још од 1890. године, а грађани не виде разлог зашто не би ту и остао.

Градске власти су покушале да сруше зид неколико пута, чак је расписан и референдум 1943. године када су грађани Трста одлучили да зид, дугачак 74 метра мора да остане. Посљедњи пут се на исти начин гласало 1980. и одлучено је да зид остане јер је дио градске историје, традиције и идентитета.

На крају зида постоји један дио на коме се супружници срећу као и парови који, иако се сунчају, свако на својој страни зида, воле и да се сретну а не само чују телефоном тако да плажа има и тај романтични детаљ. Постоје и неки изузеци од строгих правила.

О овој плажи су писане књиге, снимљени документарни филмови, а приказана је и на фестивалу у Кану филмом Л ултима спиаггиа 2016. године.

Само једном годишње на плажи је могуће видјети заједно мушкарце и жене и то за велику љетну фешту. Плажа Ла Лантерна добила је име по малом светионику који се налази недалеко одатле, а становници Трста га зову „Ел педоцин“ што на дијалекту значи мала вашка.

Зид је изграђен не би ли се избјегле непристојне ситуације и одолијева времену највише захваљујући женској популацији која се апсолутно противи његовом рушењу. Плажу највише посјећују пензионери, маме са дјецом али и млади који ту понекад дођу на паузу за ручак јер је близу центра и лако се стиже градским превозом. Ова плажа је један од симбол Трста од кога његови грађани не желе да се растану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана