Планинара прогањају слике смртоносне лавине: „Носио сам тијела 15 пријатеља“

ГС
Планинара прогањају слике смртоносне лавине: „Носио сам тијела 15 пријатеља“

Мингма Џи преживио је смртоносну лавину на Монт Евересту и детаљно је описао тај ужасан догађај те како се успио спасити, какве је доживотне трауме зарадио.

Мингма је искусан алпиниста, пењач и истраживач, а тог кобног 25. априла 2015. године био је у базном кампу Евереста како би предводио групу од 23 пењача, 25 Шерпа и десеторице помоћног особља, преноси Индекс ХР. Тог дана их је покосила лавина изазвана једним од најјачих потреса у том подручју и однијела је животе чак 19 људи. Мингма Џи је описао застрашујући тренутак када је зид снијега и леда ударио у базни камп Евереста.

- И одједном се зачуо звук, бум! Након тога је дошла лавина и већина кампова се урушила - описао је Мингма тренутак када је лавина ударила.

Гледао како му умире пријатељ

- Тада сам видио прво мртво тијело у свом кампу. Био је то један од мојих Шерпа... Онда сам почео претраживати ​​и претраживати. Видио сам једног свог клијента, којег су у том хаосу ударили колци, очна јабучица му је била изрезана и висила је. Знао сам да га не можемо спасити - рекао је Мингма.

Овај храбри планинар је био присиљен напустити неке од својих клијената и пријатеља.

- Имао сам једног клијента, остао сам с њим сат времена док није умро, били смо емотивно повезани. За остале тамо он је био само још једна од особа која је требала умријети, за мене је био важнији - рекао је Мингма и потом описао спашавање и извлачење тијела.

- Од 18 људи који су умрли, носио сам тијела њих 15. Пребацивали смо мртва тијела с једног мјеста на друго. Најежим се када мислим о том дану јер никада нисам прошао кроз тако нешто - казао је.

Од 18 људи који су погинули од лавине, њих шест је било из његовог тима. Мингма је објаснио услове на Евересту тог дана.

- Најгора ствар тог дана били су облаци и вријеме. Скоро никаква видљивост. Нема шансе да се лети хеликоптером. Кад се догодио потрес, није било телефонских линија, чак ни сателитски телефон није био у функцији - рекао је Мингма и потом наставио с причом.

Још је на Евересту

- Сутрадан смо се надали хеликоптеру, око шест ујутро. Сљедећи дан је био облачан и хеликоптер је стигао тек у девет или 10 сати. Спашавање је трајало два дана. Прву смо ноћ преживјели како смо могли. Наш план је био да све одрадимо сљедећи дан. Те ноћи наш интернет је поново успостављен у базном кампу Евереста и тада су почеле пристизати вијести - говори Мингма.

Тек су тада сазнали да је узрок лавине био разоран земљотрес у Непалу.

- Сљедећег дана сазнали смо да је готово девет хиљада људи изгубило живот, а број тијела се повећавао. Јако сам се уплашио. Чим сам се докопао интернета, назвао сам своју породицу. Разговарао сам са сестрама и рођацима. Сви су били на сигурном, али сам сазнао да још не могу контактирати наше село - рекао је Мингма, који је без обзира на све морао довршити мисију спашавања у базном кампу.

Уз све то, морао је вратити тијела петорице људи из свог тима назад у Катманду, а када се вратио кући затекле су га потресне сцене, болнице препуне рањених и мртвих.

- Када сам то видио, осјећао сам се као да оно што се догодило на Евересту није ништа. Носио сам толико мртвих након земљотреса. То ме психички ојачало. Осјећао сам се као да је живот ништа... То је судбина, живот и смрт. Зато се не бојим док се пењем - рекао је Мингма који и даље ради као водич на Евересту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана