Пет особина које дијете најчешће насљеђује од тате

АТВ
Foto: Илустрација

Иако није од неког великог значаја, нити се у крајњем случају на то може утицати, родитељима, а и онима који то нису, увијек је забавно да причају о томе на кога личи дијете.

"Иста је тата, види како је висока", "Он има исти осмијех као тата", само су неке од реченица које родитељи чују на ову тему.

Маме и тате на дијете преносе различите гене и њихове варијације, који утичу на бројне ствари, између осталог и на физички изглед. Ево које ствари дјеца чешће насљеђују од оца него од мајке:

1. Осмијех

Ако ваш партнер има лијеп осмијех и вољели бисте да га ваше дијете наслиједи, вјероватно ће вам се испунити жеља – ово је јак ген и тата га веома често пренесе на своје дијете.

2. Висина

И висину малишани много чешће насљеђују од оца него од мајке, а за то постоје и научни докази. Наиме, постоји више од 700 варијација гена које утичу на висину дјетета.

3. Криви зуби

Стручњаци кажу да дијете чешће насљеђује квалитет и изглед зуба од тате, него од маме. У том смислу, од тате више зависи да ли ће малишан имати криве зубе или праве, бијеле бисере.

4. Кијање

Ако сте се икад питали зашто неки људи кијају када погледају у сунце или неку другу свјетлост, знајте да то често насљеђују од свог оца.

5. Отисак прста

Ниједан отисак прста није идентичан, али дјететов отисак је веома сличан татином.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана