Пет снова које најчешће сањамо и шта нам поручују

ГС
Пет снова које најчешће сањамо и шта нам поручују

Одувијек су снови фасцинирали људски род, те је човјек на све начине покушавао протумачити и сазнати шта му то снови поручују. Обично би се након каквог симболичног и упечатљивог сна упућивали ка својим племенским врачевима, не би ли им они исти протумачили као добар или зао предзнак.

РЕМ фаза

Са медицинског аспекта, снови настају у РЕМ фази и резултат су изражене активности и пражњења можданих функција, док су кроз историју добиjали и разна психолошка објашњења којима се бавио првенствено Сигмунд Фројд. Он је снове тумачио као нашу подсвијест која испливава док спавамо, а коју смо са јаве потиснули.

Постоје неки снови који се често јављају, а резултат су нечега што на јави често виђамо или проживљавамо, или су то пак снови који имају јаку симболику, а резултат су неких наших страхова потиснутих у подсвијест, преноси Аваз.

Зуби

Снови о зубима убрајају се у најчешће снове које сањамо. Могу бити разнолики, а најчешће се ради о кварном зубу, зубу који боли, крвари или испада. Рјеђе сањамо бијеле и здраве зубе. Сматра се да снови о зубима у том смислу могу да симболизују нас саме, тј. нашу моћ и самопоштовање које можда у том тренутку на јави губимо или га немамо довољно. Исто тако, овакав сан се тумачи као могући губитак или болест неког ближњег, па смо обично након буђења из таквог сна видно узнемирени.

Вода

Воду такође често сањамо. Врло је јака симболика воде у сну, ако у обзир узмемо да она може бити бистра, мутна, брзог тока или мирна, дубока или плитка. Можемо сањати себе како пливамо у хладној води или пак како се давимо. Све у свему, вода и нема баш тако позитивну симболику, ма каква да је. Упућује на то да будемо опрезни на јави и да се чувамо. Обично се односи на нас саме и на наше емотивно стање, на тренутна осјећања и нешто што тренутно проживљавамо на јави.

Смрт блиске особе

Један од најчешћих снова јесте и смрт неког врло блиској – оца, мајке, баке, дједа, брата, сестре, пријатеља. Ти снови су веома узнемирујући и просто смо захвални Богу што је све то био само сан, након што смо се пробудили уз вриску и обливени знојем. Ипак, како се од давнина сматрало, такав сан значи управо супротно да је особи коју сте уснили мртву, на јави и те како добро, да је чека успјех, дуг живот и добро здравље.

Пад с висине и степеница

Врло чести снови су и они у којима видите степенице које нестају па ви немате гдје, кружне степенице, недостатак степеника који морате прескочити или недостатак ограде и рукохвата. Висина, пад с висине, пропадање у лифт, такође често буду дио нашег сна. Сматра се да такви снови указују на велике турбуленције које се дешавају у самом човјеку, на његова емотивна врења, неодлучност на јави, борбу са самим собом. Они су упозорење човјеку да мора смислити рјешење за његово тренутно стање и вратити свој живот у нормалу и на прави пут.

Губитак моћи говора

И ово је врло чест сан. Некада у сну желите нешто рећи, али не можете. Јури вас неко, а ви не успијевате да вриснете за помоћ. Глас се губи баш онда када вам је најпотребнији. Добро размислите о томе да ли сте и чиме сте то спутани на јави, шта вас то мучи и не да  вам да имате свој став и да се отргнете и изградите самопоуздање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана