Пет најчешћих разлога који мијењају хигијенске навике љубимца

GS
Foto: Instagram

Иако послије обављене нужде пас често удара ногама о тло што се сматра нормалном и инстинктивном појавом, понекад овакав поступак може да сигнализира на одређене здравствене проблеме.

Уколико вам се учини да се ваш љубимац помало мучи док обавља малу нужду и након тога дјелује узнемирено, то може да укаже на потенцијалну инфекцију или другу могућу здравствену промјену.

Који уринарни проблеми могу да муче наше љубимце и да им промијене уобичајене хигијенске навике?

Стручњаци тврде да је ријеч о пет уобичајених уринарних тегоба.

Инфекција уринарног тракта

Инфекција уринарног тракта може утицати на псе свих узраста. Она изазива бол током мокрења или пас показује да чешће жели да обави малу нужду.

Камење у бешици

Камење у бешици појављује се у виду ситних, кристализованих честица које могу да изазову бол приликом проласка мокраћним каналом. Ови кристали изазивају појаву крви у урину, али пас може показати видљиве знаке напрезања или нелагодности током вршења мале нужде.

Циститис

Циститис је још једна болна инфекција бешике која захтијева ветеринарски преглед и лијечење. Може да буде узрокован туморима, полипима, па чак и камењем у бешици.

Инфекција бубрега

Инфекција бубрега је озбиљно стање: ако пас има овај здравствени проблем, хитно га одведите код ветеринара који ће му највјероватније преписати антибиотике. Пси обично показују да пате од инфекције бубрега промјенама у хигијенским навикама, претјераном жеђи и недостатком апетита.

Проблеми са простатом

Проблеми са простатом могу отежати мужјацима да обављају малу нужду. Ово стање се зове простатитис и доводи до прекида мокрења које је један од основних симптома ове здравствене тегобе, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана