Парови који се упознају онлајн се чешће разводе у првим годинама брака

ГС
Foto: ГС

Стопа развода је шест пута већа у првим годинама брака код парова који су се упознали на интернету него код оних који су се упознали преко пријатеља и породице - комуникацијом уживо, показало је ново истраживање.

Истраживање које је обухватило 2.000 вјенчаних одраслих особа у доби од 30 и више година показало је да парови који су се упознали путем интернета имају 12 посто већи ризик од развода у прве три године брака, у поређењу са два посто за оне који су се упознали уживо.

Mariage Foundation, хуманитарна организација која је наручила истраживање, каже да резултати показују да друштвене мреже играју важну улогу у подршци паровима у раним годинама брака.

Од оних који су своје партнере упознали путем интернета, 17 посто се развело након седам година, у поређењу са 10 посто парова који су се упознали комуникацијом уживо.

"Међутим чини се да они који су се срели на радном мјесту имају највећу стопу развода од 24 посто, у поређењу са 20 посто оних који су се упознали путем интернета, 19 посто који су се упознали у бару или ресторану и 15 посто оних који су се упознали преко породице, пријатеља или комшија”, наводи се у студији.

Истраживање није направило разлику између парова који су се упознали путем различитих апликација или платформи.

Харрy Бенсон, директор истраживања у Mariage Foundation, рекао је да су налази "забрињавајући".

"То сугерише да у првим годинама брака, парови који се упознају на овај начин можда немају довољно подршке људи око себе да се носе са свим изазовима са којима се суочавају у поређењу са онима који су се упознали преко пријатеља, породице или комшија", казао је.

Иако временом овај диспаритет нестаје, запитао се зашто уопће постоји.

Саванта КомРес, консултантска кућа за истраживање тржишта која је спровела истраживање, рекла је да се парови који се упознају путем интернета вјенчају као "релативни странци" јер недостатак међусобних веза отежава прикупљање информација једни о другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана