Ово су обичаји који се требају испоштовати одласком на гробље на Велике зимске задушнице

ГС
Ово су обичаји који се требају испоштовати одласком на гробље на Велике зимске задушнице

Српска православна црква и вјерници обиљежавају у суботу 9. марта Велике (зимске) задушнице, као знак сјећања на све преминуле.

На тај дан се посјећују гробља и прислужују свијеће на гробовима најближих и у храмовима.

На задушнице се иде у цркву, гдје се служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а послије службе иде се до гробова покојника.

На гробовима се прислужују свијеће, а свештеник обави кратки обред и окади гробове.

На гробље и у цркву се носи кувано жито – кољиво, које подсјећа на Христове ријечи да зрно тек кад умре род доноси, и то не у земном мраку, него у свјетлости Сунца. Црно вино, којим свештеник прелива жито, означава Божје милосрђе којим се залијечују ране гријеха.

Свијећа је симбол свјетлости Христове која треба да нас подсјети на свјетлост којом Исус Христ обасјава душе преминулих. Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвијећем и упалити свијеће.

Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да иду до најближе цркве, и да ту упали свијећу.

Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на дијељење милостиње, обавезно се сваком просјаку кога сретнемо, удијели милостиња и да дио хране коју смо понијели са собом, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана