Ово су народна вјеровања за преступну годину

GS
Foto: Instagram

Сви знамо да нам је ова, 2024. година - преступна. То је година која има један дан више од уобичајеног броја, дакле 366.

Тај један дан се "приписује" фебруару, односно овај мјесец у преступној години има 29 дана. За преступну годину постоји неколико вјеровања.

Многи сматрају да свашта нешто не треба започињати, нити радити, а ми смо издвојили неке од ствари које би требало да имате на уму.

Прво вјеровање које бисмо издвојили јесте да се у преступној години не треба вјенчавати, пише "India.com".

Морате признати да је ово помало бизарно вјеровање, јер - да ли је стварно могуће да прође цијела година и да не буде склопљено ниједно јвенчање? У Грчкој се чак вјеровало да је читава година лош предзнак за брак, посебно ако се одлучите да изговорите судбоносно "да" баш на 29. фебруар.

Такође, још једно невјероватно вјеровање у вези са овим "типом" године, јесте да сва дјеца рођена на преступну годину неће имати среће у животу. Томе се придодаје чињеница да оне особе рођене 29. фебруара славе рођендан једном у четири године и да је то у неку руку несрећа.

Мушкарци, ако ријешите да запросите девојку у преступној години, сматра се да вас може одбити и такође може бити лош знак као и за ступање у брак.

Информација која се највише тиче земљорадника, а они који су дуго у том послу вјероватно су чули, да не ваља ништа садити у преступној години јер се вјерује да ће та биљка или шта год да сте посадили, рађати сваке четврте године, односно сваке преступне. Исто тако, савјетује се да се не купује нова опрема, нити има жетве и сетве јер се ова година сматра лошом за цијели усјев.

Постоји вјеровање да стопа смртности расте у преступној години. То, наравно, није доказано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана