Ово су четири начина за повећање продуктивности и маштовитости

ГС
Foto: Илустрација

Како мозак учинити продуктивнијим и како бити креативнији?

Portal Inc. је издвојио четири приједлога за то, а то су да се посјете непозната мјеста, сањари, да се запосленицима да мало слободе да раде оно што желе, да се људи пусте да се играју.

Отиђите на непозната мјеста

Истраживања су показала да је посјета непознатом окружењу један од најсигурнијих начина да се подстакне машта. Нова открића долазе с упознавањем нових људи. Пожељно је стављати се у ситуације у којима је тешко предвидјети шта ће се десити.

Сањарите

У књизи “Imagine: How Creativity Works”  се тематизира како постићи размишљање у десном дијелу мозга као улазу у креативно размишљање и креативна открића. Предлаже се одмицање од интензивног фокуса, активности лијеве стране мозга. У супротном настају стрес и негативно се утиче на машту.

Заправо, сугерише се “продуктивно сањарење”, док се ради нешто опуштајуће. Размислите колико сте пута смислили нешто бриљантно ненадано, док сте се туширали или купали у врућој купци.

Дајте запосленицима мало слободе да раде оно што желе

Истраживањем је такође утврђено да код запосленика, који имају више времена да раде оно што желе, постоје веће шансе да буду иновативни и креативни. То значи да послодавци требају вјеровати радницима у настојању да управљају својим временом онако како они желе.

Пустите људе да се играју

Показало се да су они који се забављају на послу креативнији и продуктивнији, да доносе боље одлуке и да се боље слажу с колегама. Осим тога, мање је изгледно да ће каснити на посао. Због тога је запослене добро и подстицати на забаву, игру.

Забавом се разбијају досада и умор, испуњавају друштвене потребе, повећава креативност и спремност на помоћ, побољшава комуникација те разбијају сукоби и напетости, пише Inc.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана