Ово никада не радите у кухињи док грми

Г.С.
Ово никада не радите у кухињи док грми

Стручњаци упозоравају да би током грмљавине требало избјегавати активности засноване на води, укључујућ́и прање судова, због повећаног ризика од удара грома.

Откријте зашто чак и унутрашњост дома може бити опасна током олује

Стручњаци из америчког Центра за контролу болести (ЦДЦ) препоручују да се током грмљавине избјегавају све активности које укључују воду, укључујући и прање судова. Ово упозорење има за циљ да смањи ризик од удара грома .

Др Џејмс Ролингс, предавач физике на Универзитету Нотингем Трент, објаснио је у тексту објављеном у „Конверсејшн“ да грмљавина настаје због интеракције влаге и ваздуха који се диже. Облаци садрже милионе водених капљица и делова леда, чија интеракција доводи до стварања муња . Капи воде које се дижу сударају се са падајућим капљицама леда, стварајући електрично наелектрисане дијелове облака, преноси Ало.

У олуји са грмљавином, облаци се понашају као велики генератори, раздвајајући позитивна и негативна наелектрисања како би створили електрично раздвајање између облака. Када облаци крећу ка земљи, стварају супротан набој у земљи, што привлачи ударе грома према тлу.

Иако можда мислите да сте унутар куће сигурни од повреда, то заправо није случај. Ако гром удари у ваш дом, струја ће пратити пут најмањег отпора према земљи. Металне жице за прање судова или вода у цевима могу послужити као проводни путеви за струју, чинећи прање судова или туширање ризичним током олује .

Поред избјегавања контакта са водом, треба избјегавати и ослањање на бетонске зидове, јер се бетон понекад ојачава металним гредама.

Такође би требало избјегавати коришћење апарата који су прикључени на утичницу током грмљавине.










 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана