Ово је најтужније српско име

ГС
Foto: Илустрација

У потрази за што љепшим именом за дијете, родитељи често посегну за нашим традиционалним именима, а не знају њихово значење.

Код нас је у посљедње вријеме модерно да се д‌јеци дају стара српска имена. Традиционална имена се често дају како би се очувала успомена на претке, међутим, временом су се заборавила значења која су се везивала за њих. Примјер таквог старог, а и данас популарног имена јесте мушко име Ненад.

Постоје двије теорије о поријеклу имена Ненад. Према једној, оно се сматра изворним српским именом. Распрострањено је у нашој земљи, али га има и у осталим земљама региона. Сматра се да име води поријекло од негације глагола „надати“ или „очекивати“. Најчешће се давало д‌јечаку који је дошао на свијет „ненадано“, „изненада“, тј. коме се родитељи нису надали. Неки етнолози тврде и да ово мушко име води поријекло од негације глагола „желети“ и да зато носи значење – нежељено дијете, иако многи нису сагласни са оваквим мишљењем. Интересантно је да ово име нема ниједан други облик, а једно је од ријетких мушких имена у Србији које нема изведени женски облик имена.

Друга теорија о поријеклу имена Ненад говори да потиче из Ирана. Према том мишљењу, име Ненад настало је од персијске ријечи “ненех”, што значи “млади лав”. Та теорија подржава се чињеницом да се име појављује на подручју Ирана и Авганистана. Име Ненад има и позитивно значење. Осим могућег значења “млади лав”, име се повезује и са особом која је њежна, пажљива и брижна. У том контексту, име Ненад се може превести као “онај који не чини зло, који не наноси бол”, преноси Ало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана