Ово је најскандалознији љубавни пар свих времена

Г.С.
Ово је најскандалознији љубавни пар свих времена

Два брака, два развода и љубав раздирана љубомором и издајом до краја.

Веза Елизабет Тејлор и Ричарда Бартона била је једна од најскандалознијих веза двадесетог вијека. Сада се њихова прича може испричати захваљујући денвницима и писмима овог пара. Нису могли ни заједно али ни једно без другог, повезивала их је страствена и бурна љубав.

Након растанка док је боравио у кући свог адвоката писао јој је писма: „Волим те, љупка жено, ако те неко повреди, само ми пошаљи једну магичну ријеч "Елизабета", и ја ћу бити тамо брже од звука".

„Мораш да знаш, наравно, колико те волим, али свијестан сам и да се лоше опходим према теби. Далека си као планета Венера, волим те и увијек ћу те вољети. Врати ми се чим будеш могла".

Одбијао је да прихвати чињеницу да га је напустила, крио се од новинара и папараца, опијао и упорно порицао истину. Требало је да оде на одвикавање од алкохола али је и то одлагао. Затворио се у собу и видао своје ране.

Затим је Елизабети написао и друго писмо: „Па, прије свега, мораш схватити да те обожавам. Друго, на рачун изгледа да се не понављам, волим те. Треће, не могу да живим без тебе. Треће, мислим четврто, имаш огромну одговорност, јер ако ме напустиш, мораћу да се убијем. Нема живота без тебе, бојим се."

Његово кајање и чежња за њом су га прогањали. Наставио је да јој пише: „Хотел Даниели, Венеција. Заувијек сам кажњен од богова јер сам добио ватру и покушао да је угасим. Та ватра си наравно ти, најбоља глумица на свијету што те у комбинацији са изузетном љепотом чини јединственом".

Сматрао је да је та ратоборност међу њима необјашњива али да је љубав нешто што ће их заувијек повезивати.

Елизабет није одговарала на његова писма али их је како ће се испоставити чувала у тајности четири деценије. „Ричард је имао толико страсти за животом кроз ријечи", изјавила је једном приликом.

Први пут када је отишла на одвикавање од дрога и алкохола схватила је колико ју је заправо коштало потискивање емоција. Након што су се званично раздвојили било је неколико помирења и растанака. Задњи растанци су најчешће били узроковани Ричардовим неконтролисаним опијањем и аферама.

Више није могла да издржи медијски притисак и одлучила је да се разведе. На рочишту је изјавила да јој је живот са њим постао неподношљив.

Наставили су своје животе са новим партнерима али су убрзо схватили да се заиста само они међусобно тако добро разумију и да нико други не може да се мјери са тим искуствима и сјћањима.

У љето 1975. поново су се састали у Швајцарској, да би наводно разговарали о својим финансијским решењима али када је Ричард угледао Елизабет сузе су саме пошле, пали су једно другом у загрљај. Емоције међу њима нису нестале и објавили су да су поново заљубљени.

Убрзо након тога, Ричард ју је поново запросио. Почели су брак испочетка и поново су се вјенчали 1975. године у Боцвани. Након церемоније отишли су на медени мјесец. Није било краја срећи и еуфорији међу њима. Обећали су једно другом да више неће бити ни бракова ни развода.

Међутим већ након неколико идиличних брачних недјеља све је опет кренуло низбрдо. Он је поново почео да пије и никако није успијевао да остане трезан. Врло брзо су се вратли свом добро познатом обрасцу свађа и помирења.

Када је Елизабет једном приликом завршила у болници он није хтио да буде уз њу, не само да је сматрао да му тај притисак њене наводне посесивности постаје неподношљив, него је одлучио да оде на излет како би остао присебан. Тамо је упознао бившу манекенку и услиједила је нова афера.

Почели су да спавају у одвојеним собама и све је поново слутило на крај. Ричард се заљубио у манекенку Сузи и што је више времена проводио са њом то је више вјеровао како је она права жена за њега која се појавила у право вријеме.

Елизабет је била бјесна и понижена издајом и одласком свог мужа. Такође је планирала да прода прелијепи ружичасти дијамантски прстен од 25 карата, вредан милион долара, који јој је Ричард поклонио у знак сјећања на њихов нови брак а приход да искористи у добротворне сврхе.

Када је од Ричарда добила вијест да жели да је види, одједном је постала пуна наде. 'Молим вас дођите. Требаш ми", рекао јој је. 'Када?' упитала. 'Сада', одговорио је. Можда би по трећи пут закрпили ствари.

Срели су се на аеродрому Кенде али је она одмах видјела да нешто није у реду, дјеловао јој је дистанцирно и несигурно. Била је управу јер је затражио развод. „Зашто си ме дођавола натерао да дођем чак овамо да ми то кажеш?" Елизабета је била ван себе. Мање од шест мјесеци након њиховог вјенчања, њихов други брак је завршен.

Елизабет и Ричард су се развели други и посљедњи пут у јулу 1976. Ричард се оженио са Сузи три недјеље касније. Током њиховог шестогодишњег брака, успио је да остане углавном присебан. У међувремену, Елизабет се удала за богатог републиканца из Вирџиније Џона Ворнера, који је уз њену помоћ изабран у амерички Сенат. Развели су се послије четири године.

Крајем 1981. године, почеле су да круже гласине да је овај пар поново на прагу помирења. У фебруару 1982, Елизабет је прославила свој 50. рођендан гала прославом у ноћном клубу Легендс а стигла је руку под руку са својим бившим мужем. Цијеле ноћи су заједно плесали. Након тога су наставили да се чују и заједно посјећују различите догађаје. Чак је у неколико наврата и преноћио код ње.

Таман кад је све указивало на то да ће се и званично помирити и наставити даље, Ричард је поново напустио Елизабез због своје асистенткиње Сели. Њих двоје су се вјенчали у јулу 1983.

Међутим, без обзира на све околности, негови пријатељи тврде да је он заувијек остао опсједнут Елизабет, чак и током брака са Сели. Једном приликом је свом блиском пријатељу и признао: „Она ме још увијек фасцинира, знаш."

Једног јутра Ричард је имао страшну главобољу, како није пролазила узео је мало аспирина и отишао на спавање. Наредног дана га је Сали затекла како тешко дише и хитно га је превезла у болницу. Љекари су урадили све да га спасу али је преминуо на операционом столу у својој 58. години због масивног крварења у мозгу.

Елизабет није присуствовала Ричардовој сахрани, Сели је одбила да је позове, из страха да ће њено присуство претворити догађај у медијски циркус. Неколико дана након његове смрти, у Елизабетин дом у стигло је писмо.

Ричард га је написао у својој радној соби, окружен својим вољеним књигама. Имао је поштански жиг 2. августа. Елизабета га је отворила дрхтавом руком и заплакала док је читала његов познати рукопис.

Бартон је у писму рекао да је био најсрећнији када је био са њом и да жели да се "врати кући". Написао је и да једино њих двоје знају колико је јака емоција међу њима и да ли можда постоји још једна шанса за њих.

То је било његово посљедње љубавно писмо упућено њој и од тада га је држала поред кревета, преноси Курир

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана