Ово је најчешће женско име на планети, док се у неким земљама тако зову и дјечаци

Г.С.
Ово је најчешће женско име на планети, док се у неким земљама тако зову и дјечаци

Женско име Марија је сигурно једно од најпопуларнијих и најчешћих имена на свијету. Као право "библијско име" веома је заступљено у свим хришћанским земљама, али је и у другим варијацијама маријанских имена распрострањено и по остатку нехришћанског свијета.

Oво женско име је толико сматрано свето, да је због великог поштовања према Богородици у 15. вијеку чак било и забрањено да се даје дјеци као крсно име, а умјесто тога је било коришћено као симбол. 

Само значење и порекло имена Марија није са сигурношћу разјашњено и постоје многе недоумице, а тачан превод зависи углавном од народа у којем се име користи. Према новијим тумачењима, Марија је изведено од египатске речи "мрy", што значи "вољена", "жена коју Бог воли", "чистота", "дубока љубав", односно "од Бога вољена".

Међутим, далеко је више распрострањено мишљење да име Марија води поријекло од старохебрејског имена Мирјам (Мирyам מִרְיָם)., али да су јој корени и у грчком, латинском, па и у египатском језику. Помиње се и арамејски језик у коме се Марија преводи као "узвишена", "честита", "племенита"...

Према старијим тумачењима, име је настало од хебрејског "мир" (горко) и "јам" (море), што би у преводу требало да значи "горчина мора". Уз то - као име које носи мајка сина божијег Исуса Христа, који је безгрешно зачет и рођен у Назарету - оно једноставно симболизује чисту и дубоку љубав. Међутим, у различити језици нуде различита тумачења, па је Марија тако она коју "Бог љуби", "узвишена", "она која је вољена", "госпођа" или "газдарица", "лијепа" и "милостива"... Ту су и бројна друга тумачења као што су преводи "жена која је преузвишена, врла и милостива", "благородна", "Богу мила", "свијетлост и сјај", "безгрешна", "милосна", "господарица и владарка", "љубав", "доброта", "племенитост", "невиност" или "чистота".

Са толико превода, с тога и не чуди да је име у оригиналу и у варијацијама тазкозваних "маријанских" имена, заступљено у свим земљама Европе, Сјеверне и Јужне Америке и у дијеловима Азије. Највише је Шпањолки - њих чак 30 одсто се зове Марија, и то ако се не рачуна да се име често појављује и у склопу с другим именима као што су Ана-Марија, Марија-Магдалена и слична.

А тек варијација је безброј, од Мирјам, Маријела, Мариам, Маризела, Маријола, Марика, Маруша, Мери, Миа... У католичким земљама се чак и дјечацима даје име Марија.  Код нас коријен  са овим именом дијеле и имена Маријана, Марина; Мија, Маша, Мања, Марушка, Мариола, Марита, Мариора, Маринета, Марица, Мара и Мирјам.

Према статистици у Србији, како преноси сајт Значење имена, име Марија је међу првих 20 најпопуларнијих личних имена, у Хрватској је на 15 мјесту, док је у БиХ на 25-ом.

Упуштање у то да се наброје све особе које су оставиле неких траг, а да носе лично име Марија је равно немогућој мисији. Свакако најпознатија и најпопуларнија је Дјевица Марија, односно Богородица, односно Мерјем из Назарета, најважнија женска фигура хришћанске вјере. Уз њу Библија приповеда и "грешници", пратиљи и ученици Исуса Христа, Марији Магдалени. 

Међу историјским личностима свакако се издвајају чувена француска краљица и жена краља Луја XVI Марија Антоанета и шкотска краљица Марија Стјуарт. Ту је и византијска царица Марија, друга жена цара Константина В. Међу женама које су мијењале свијет свакако је и француска хемичарка и физичарка Марија Кири, оперска пјевачица Марија Калас, али што да не и поп икона Марија Лузиа Чиконе - свету позната као Мадона.

Од мушких које носе ово свјето женско име се свакако издваја њемачки писац Ерих Марија Ремарк.  

У Србији међу најпознатијим Маријама је свакако краљица Карађорђевић, жена Александра I Карађорђевића и мајка посљедњег југословенског краља Петра I Карађорђевићам преноси Она.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана