Ових седам ствари обавезно треба да питате родитеље док су живи

Г.С.
Foto: Илустрација/ М.Васиљевић

Поред огромног бола коју људи осјећају услијед губитка родитеља, горак укус оставља и спознаја да за живота нисте стигли с њима да поразговарате о свему о чему сте жељели.

Свакако је мање болно када имате пуно тренутака којих се можете с осмјехом на лицу сјећати, него када имате утисак да су отишли, а да су још толико тога могли да вам кажу. Зато вам доносимо неколико питања које би свака зрела особа требало да постави својим родитељима прије него што дође до тог судбоносног тренутка који се сматра једним од највећих емотивних губитака у животу човјека, преноси Курир.

Ко су људи на старим породичним фотографијама?

Сакупите старе породичне фотографије и провјерите пише ли на њима датум када су настале и имена особа која се на њима налазе. Направите дигиталне копије јер папир, баш као ни наше сјећање, не траје заувек.

На примјер, фотографија вашег дједе у војној униформи на којој он позира са породичним кумом или ваше баке док је била трудна са вашом мајком, временом ће за вас постати непроцјењиве породичне вриједности. Поред тога, овакве фотографије могу пробудити још нека сјећања и приче којих ће се ваши родитељи присјетити док их заједно прелиставате.

Одакле потичете?

Многе породице су емигрирале у поједине земље које су, временом, потомцима постале домовина. Међутим, како ћете сутра објаснити својој дјеци и унуцима одакле је дошла ваша породица и како сте доспјели баш ту? Ко ће њима објаснити одакле потичете и „вучете“ корене?

Све то су сигурно неки старији рођаци већ објаснили вашим родитељима који су за живота сазнали доста детаља о историји ваше породице. Такође, многе породице су кроз историју мјењале презиме, па би требало да знате и од када ваши преци поносно носе оно које сте ви добили на рођењу?

О чему се у фамилији годинама „ћутало“?

Свака породица има „црну овцу“ попут неког праујака који је био у затвору или пратетке која је побјегла од куће са 15 година. Када је ријеч о таквим стварима, а које су се збиле не тако давно, о њима је тешко говорити.

Међутим, пет и више деценија након што је учињено нешто лоше, страсти су се сигурно стишале и шира фамилија више није тако згрожена чином „бруке“ коју им је приредио неки изданак, а те чињенице су и даље дио ваше породичне историје. Зато је то идеално вријеме да преиспитате породичну прошлост.

 

Која су била најбоља, а која најгора времена?

Распитајте се о временима када се породица највише држала на окупу и када су највише помагали једни другима. Истовремено, информишите се када је и зашто то престало и које су ситуације довеле до евентуалних неслагања и удаљености појединих чланова.

Такође, сазнајте све о болестима од којих су неки ваши преци умрли, неразјашњаном нестанку неког старијег члана фамилије , рођаку који би данас био жив да његова мајка није умрла на порођају... Јер, и губици су саставни дио живота који вам могу помоћи у склапању многих коцкица породичног мозаика.

Како су изгледале куће и улице из дјетињства ваших бака и дека?

Само зато што ваш дједа цијелог живота навија за Звезду или Партизан не значи да је, у ствари, одувек живио у Београду. Потрудите се да сазнате како су изгледали село, улица и кућа у којој су одрастали ваши родитељи, као и њихове маме и тате.

Можда вам се то док сте млади чини небитним, али у познијим годинама вјероватно ћете пожелити да видите ту кућу, а можда такву жељу искажу и ваша дјеца, трагајући за сопственим корјенима.

Ко су били породични кумови?

Кумове својих родитеља вјероватно знате и лијепо је да са њиховим наследницима одржавате везе. Међутим, оно што сигурно не знате јесте са којим породицама се ваша фамилија кроз вијекове „држала“ и међусобно помагала?

Можда имате неко старо породично кумство за које уопште не знате, можда је баш онај кум са слике спасао вашем дједи живот, а можда је и ваша прабака задужила неку породицу. Због свега тога, треба да знате са којим све фамилијама сте се кроз историју „окумили“.

Кога треба уписати у празна поља на породичном стаблу?

Баш када сте помислили како сте сазнали сваки детаљ о прошлости и поријеклу своје фамилије, на породичном стаблу вам недостаје име пра-пра-тетке. Такође, немате појма ни за кога се она удала, нити сте сигурни да ли је имала децу.

Породично стабло је нешто чему вриједи посветити слободно вријеме, зато уз неку необавезну кафу са својим оцем или мајком, извадите овај папир и заједно са њима поразговарајте о сваком имену које у њему недостаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана