Ових пет животиња никако не бисте требали имати као кућног љубимца

ГС
Ових пет животиња никако не бисте требали имати као кућног љубимца

Уколико желите набавити кућног љубимца, а још нисте сигурни која врста животиње је најпогоднија за вас и ваше окружење, свакако бисте требали добро истражити прије него што се одлучите на овај веома битан корак у животу.

Осим што бисте требали добро истражити, не би било лоше да се посавјетујете са стручњацима као што су ветеринари. Наиме, британски ветеринар Бен, који свакодневно дијели савјете на друштвеним мрежама, открио је које животиње никако нису погодне као кућни љубимци.

Он је на свом ТикТок профилу "Бен д Вет", гдје га прати више од 200.000 пратитеља, објаснио и зашто те животиње нису погодне. Он не жели да звучи као да их не воли, али сматра да будуће власнике љубимаца мора упозорити на могуће замке.

Тако је на првом мјесту навео папагаје и друге пернате животиње.

"Прво, имати папагаја значи да више никада немате непријањајућу таву јер када се загрије, премаз ослобађа плин који може бити кобан за њих", навео је ветеринар.

Он је навео како не сумња да птице могу бити веома супер животиње јер могу разговарати, али мисли да је врло тешко осигурати довољно простора и стимулације за врсту животиња која би иначе имала слободу летјети и истраживати станишта у прашуми.

"Папагај којем је досадно лако постане папагај под стресом која се очитује у деструктивном понашању, врло гласном и абнормалном понашању", објаснио је.

Друга животиња коју не би имао је миш. То је зато што мишеви у просјеку живе до двије године.

Овдје вјероватно подразумијева и хрчке, који су код нас јако популарни кућни љубимци, а просјечни животни вијек им је двије године.

"Имао сам много заморчића током година и јако сам се везао за њих", рекао је.

Сматра да је довољно тешко када љубимац угине након четири или пет година, а година или двије је премало за посједовање кућног љубимца.

Трећи кућни љубимац којег Бен спомиње могао би неке изненадити, а то су зечеви. Међутим, објаснио је зашто често нису прикладни кућни љубимци.

"Супротно ономе што многи људи претпостављају, они стварно нису добри кућни љубимци за дјецу. Они су врста плијена па су природно врло плашљиви. Не уживају увијек кад их се држи и врло су крхки. Падају вам из руке с висине на под. Није необично да сломе кости удова, па чак и кичму", навео је.

Додао је да имају строге потребе у погледу исхране, распореда чишћења и социјализације. Такође, врло су осјетљиви на застој цријева и проблеме са зубима, што може довести до неких неочекиваних трошкова код ветеринара.

Четврта животиња која никако није прикладна за живот у затвореном су мајмуни. Иако ће многим звучати чудно јер ко има мајмуна као кућног љубимца.

Међутим, Бен је навео како се процјењује да у Великој Британији има око 5.000 примата који се држе као кућни љубимци.

"Мајмун је изузетно интелигентна, дивља животиња, а не припитомљена врста попут паса или мачака. Изузетно је тешко суочити се с њиховом комплексношћу у свом дому. Немој то учинити", рекао је Бен.

На крају, ветеринар Бен наводи да никада не би имао твора за кућног љубимца. Они су забавни, али веома темпераментни. Заиста смрде и имају гадне угризе. Осим тога, потребно им је пуно интеракције и пуно простора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана