Ови предмети у вашем дому могу представљати скривену опасност

ГС
Foto: Илустрација

Иако се при помисли на опасне предмете у дому многи првенствено сјете ножева или оштрог алата - предмети попут овлаживача зрака, каде или степеница узрокују знатно више незгода и могу бити посебно ризични.

 Домови су замишљени да буду мјесто које пружа сигурност за све чланове породице, али нажалост, постоји много предмета и ствари који узрокују бројне незгоде и врло су опасни

.На листи опасности у вашем дому нашле су се степенице као прилично очигледан примјер, а ту су и неке мање познате попут овлаживача зрака и полица за књиге.

Степенице

Када је ријеч о најчешћим несрећама у кући, пад је заправо други узрок смрти од несреће. Осим тога, када људи падају код куће, то је најчешће узроковано степеницама. Статистике показују да више од милион људи сваке године посјети хитну помоћ након што задобије повреде при паду са степеница.Постоје бројни начини да своје степенице учините сигурнијим у свом дому, а препоручљиво је да инсталирате и добро освјетљење и рукохвате. Ово је посебно потребно ако имате малу дјецу или старије особе које живе с вама.

Каде

Каде се сматрају једном од најопаснијих ствари у дому јер је утапање водећи узрок несретне смрти дјеце сваке године. Међутим, на срећу, превенција је лака.

Сушилица

Мало људи зна, али машине за сушење веша могу представљати озбиљну опасност. Не само да су довољно велике да дјеца могу стати унутра, већ су и велика опасност од пожара. Врућина и недостатак доброг протока зрака чине их посебно опасним када се не одржавају добро.

Овлаживач зрака

Многи родитељи се ослањају на овлаживаче зрака за цијелу породицу. Међутим, истина је да они вјероватно праве много више штете него користи, поготово ако их не чистите како треба. Након неког времена овлаживачи могу лако развити плијесан која може узроковати многе проблеме, посебно особама с алергијама и астмом. Редовна промјена воде и чишћење вашег овлаживача би требали бити довољни да то спријечите.

КаминУ

општено говорећи, све врсте камина представљају неколико ризика за породице, али се каже да су плински камини много опаснији, посебно за малу дјецу и кућне љубимце. Осим што камини могу изазвати озбиљне опекотине код било којег члана породице, постоји и ризик да се оближњи предмети претјерано загрију, што природно може довести до пожара у кући. Зато обратите пажњу и никада не остављајте камин без надзора.

Полице за књиге

Полице за књиге могу бити велика опасност за породице с малом дјецом. Дјеца, па чак и животиње, покушавају се попети на њих и ако је полица за књиге нестабилна, може се преврнути и повриједити некога. Чак и ако је полица за књиге донекле стабилна, дјеца могу покушати сама да се попну на њу и падну те се тешко повриједе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана