Ове три ствари ташта баш никад не би требала да каже свом зету

Крстарица
Ове три ствари ташта баш никад не би требала да каже свом зету

Упркос томе што је честа неподношљивост таште и зета, могуће је имати добар однос са партнером своје ћерке.

Један од начина да са ћеркиним изабраником њена мајка започне добар однос јесте да се не доведе у ситуацију да га пита или од њега захтијева неке од ових ствари јер могу трајно да наруше односе у породици.

Ево шта не би ташта требало да каже свом зету, сматра психолог и породична терапеуткиња др. Данијел Форши.

„Кад ћеш ми подарити унука?“

Наравно да је схватљиво да би вољела да има унуче (или њих четверо). Али важно је схватити да то можда није нешто што ћерка и зет желе – баш сада, или можда чак икад. „Штавише, важно је узети у обзир да неки људи могу имати проблема с природним зачећем деце“, упозорава др. Форши. Пројектовање сопствених идеала на друге или стварање претпоставки у вези с таквим личном изборима може имати нежељене нуспојаве тумачења као наметљиво и кршење личних граница. Дакле, драге таште, не гурајте нос тамо гдје му није мјесто.

Шта умјесто тога рећи: Осим ако сами не покрену такву тему, најбоље је да ташта потпуно избјегне овакве разговоре. Али ако заиста мора нешто да каже, најбоље је приступити с неосуђивањем или знатижељом и упитати: „Шта мислите да вам живот доноси у наредних пет година?“

„Моја ћерка то воли овако…“

Ова врста изјаве упућује на то да зет није толико упућен у склоности своје супруге као што је њена мајка. Можда ће она овако нешто рећи због блискости и навике у односу мајке и ћерке, међутим ова изјава представља ризик од стварања перципирања разлике у моћи између односа зета и таште. Доказивањем да она најбоље познаје своје дијете, могло би поћи по злу и створити несугласице.

Шта умјесто тога рећи: Ево још једног случаја у којем је разговор с полазишта знатижеље боља опција, а додавање онога што зна не звучи безобразно. Ево примјера: „Нисам имала појма да се мојој ћерки свиђа црна кава. Колико се сјећам, увијек је додавала млијеко!“

„Када ћеш добити бољи посао/купити већу кућу/нови аутомобил?“

Ова изјава је критична, преноси незадовољство и презир и лична је вриједносна пресуда – свако ко је чује осјетио би убод. Дакле, да, то је у основи загарантован начин стварања удаљености између таште и зета. Сви имамо жељу да нас прихвате најближи, укључујући потребу да се осјећамо довољно добро. Иако она можда жели да се зетова достигнућа побољшају, то није тако лако јер се можда његове вриједности, избори и склоности могу разликовати од њених. Или пак, можда финансијске могућности тренутно не допуштају куповину нове куће/аутомобила. То заправо значи да је зет врло одговоран и не жели непромишљеним активностима да доведе породицу у финансијски незгодан положај.

Шта рећи умјесто тога: Опет, најбољи начин дјеловања овдје је заиста не рећи ништа. (Па шта ако им је кућа мала?) Али ако баш мора, онда је најбоље приступити са знатижељом да боље схвати ситуацију, осјећања и мишљења зета. Боље је рећи нешто попут. „Сигурно је фрустрирајуће што ваш аутомобил захтијева тако често сервисирање. Шта мислите о свему томе?“ Или ево још једног примјера: „Чини се да величина куће не дозвољава све оно што ти и моја ћерка желите да имате у њој. Имате ли неку другу идеју?“ Што се тиче ситуације на послу, боље је упитати зета како се осјећа на свом тренутном послу и можда се кроз разговор дотаћи повишице, друге позиције или слично, пише "Miss7".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана