Ове ствари никада не бисте требали да чувате у новчанику

Г.С.
Ове ствари никада не бисте требали да чувате у новчанику

Губитак новчаника или крађа заузима високо мјесто на листи фрустрирајућих ситуација. Међутим, у већини случајева то је само тешка неугодност.

Можете онемогућити своје кредитне картице, замијенити возачку дозволу и жалити за изгубљеним новцем - међутим одређене ствари из вашег новчаника могу додатно отежати ситуацију, преноси Кликс.ба.

Стручњаци за финансије открили су које ствари не би требали држати у вашим новчаницима, а листа укључује предмете попут кључева до свакодневних рачуна из различитих трговина.

Рачуни - Брандон Кинг, оснивач Home Security Heroes, каже да је чување рачуна у вашим новчаницима навика коју треба прекинути.

- Већина људи то не зна, али ваши рачуни су подаци који се могу користити за добијање више информација о вашој трансакцији, информацијама о банковном рачуну или навикама куповине - казао је, додајући: “Вјешт преварант може користити ваше рачуне да позове компанију ваше кредитне картице и добије више информација о вашем рачуну”.

Биљешке с лозинкама -  ово можда дјелује очигледно, али Кинг каже да изненађујући број људи још увијек носи биљешке са својим лозинкама у новчанику.

- Као сигурносни савјет, немојте ово радити – немојте чак ни писати лозинку на папиру. Чување листе ваших лозинки, ПИН-ова или кода за аларм у новчанику је огроман ризик за идентитет, што олакшава крађу, појаснио је.

Кључеви -  ношење кључева закачених за новчаник представља знатан сигурносни ризик. Будући да ваш новчаник често садржи и вашу адресу на возачкој дозволи, држање кључева прикачених уз њега значи да странцима дајете кључ од куће ако вам новчаник нестане.

Стога би у случају губитка новчаника морали промијенити и браве, што најчешће није јефтино.

Кредитне картице - иако не звучи логично, остављањем кредитне картице код куће једноставно ћете смањити потрошњу. Студија из 2014. објављена у Economics Incorporated указује на то да ће типични потрошач потрошити 16 одсто више у ресторану брзе хране користећи кредитну картицу него готовином, 42 одсто више на благајни бензинске пумпе, 64 посто више у трговини, 78 одсто више на бензинској пумпи, 96 посто више у супермаркету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана