Ове празнике славимо у септембру: У црквеном календару су обиљежени црвеном словом и прате их значајни обичаји

GS
Foto: Arhiva

Српска православна црква у септембру прославља низ празника који се од памтивијека поштују у народу.

Црквени календар за септембар 2023. године са свим датумима је важан за све православне вјернике. Током овог мјесеца се прослављају три велика празника која су у црквеном календару обиљежени црвеним словом.

11. Септембар – Усјековање главе Св. Јована Крститеља
У хришћанском свијету се обиљежава као дан када је освећена црква коју су на гробу светог Јована Крститеља подигли цар Константин царица Јелена.

Тада се подсјећа на страдање светог Јована, коме је, по наређењу Ирода Антипе, глава одсјечена и на тањиру донијета пред његову пасторку, играчицу Салому, те се зато у Србији празник назива “Усјековање”.

21. септембар – Мала Госпојина
На овај дан слави се успомена када је у Назарету, у дому Јоакима и Ане, рођена Света Дева Марија и спада у један од највећих завјетних празника.

Јоаким и Ана су дуго били неплодни, без дјеце. Већ стари, они су молили Бога да им подари дијете, да их обрадује као што је некада обрадовао Аврама и Сару, даровавши им сина, Исака. Једног дана, молећи се Богу у воћњаку под дрветом ловора, Ани се јавио анђео и рекао јој да је њен глас стигао до Небеса и да ће убрзо бити мајка.

Ана се тада завјетовала да ће дијете подарити Богу, да му служи цијелог вијека. Бог им је подарио кћерку, али и Богомајку. Старица Ана родила је кћерку, којој је дала име Марија, што значи висока или господарећа.

27. септембар – Крстовдан
Ово је дан када је пронађен Часни крст на којем је разапет Исус Христ. У православном календару он је означен црвеним словом и тај дан би требало и да се пости.

Овај празник још се зове и Воздвижење Часног крста.

Крст је, према предању, 326. године пронашла царица Јелена, мајка цара Константина, када је отишла у Палестину да посјети света мјеста. Током ратова крст се изгубио, а касније, када је поново нађен, његове дијелове узимали су вјерници у нади да имају велику моћ, пошто су направљени од светог дрвета, пише Жена Блиц.

На вијест да је Часни крст пронађен окупило се мноштво народа, па га је патријарх Макарије подигао на једно узвишење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана