Ове личне ствари колегама никако не треба да откривате

ГС
Foto: Илустрација

Према стручњацима ових четири ствари високо интелигентни људи никада не откривају о себи на послу.

Ево о чему никада не причају и провјерите да ли се и ви сами придржавате ових правила.

1. Не причају о свом приватном животу

Изузетно паметни људи на послу имају способност да свој лични живот не дијеле са другима. Иако је нормално да неке аспекте нашег личног живота дијелимо са колегама, постоји деликатан баланс који треба успоставити.

Превише дијељења може довести до замагљених граница и потенцијалних неспоразума. Паметни људи ово разумију. Они знају да личне ствари могу утицати на професионалан аспект. Јасна подјела између посла и приватног живота не само да штити нашу приватност, већ и јача наш професионални кредибилитет.

2. Не откривају све своје вештине одмах

Интригантна навика коју имају проницљиве особе је њихова дискреција када је ријеч о откривању вјештина на послу. Паметни људи разумију да је контекст кључан. Они не умањују своје способности, али се такође уздржавају од претјеривања.

Понекад откривање свега може довести до тога да будете преоптерећени задацима ван ваше примарне улоге. Овај приступ се не односи на скривање талената или слабе перформансе. Ради се о стратешком открићу, о томе да знате када је прави моменат да се покажете.

3. Држе своје амбиције под контролом

Паметни људи често имају велике снове и амбиције, али разумију умјетност стратешке комуникације. Они знају да отворено разговарање о свим њиховим тежњама можда није увек најбоља стратегија.

Понекад, откривање превише може довести до непотребне конкуренције или чак изазвати несигурност међу колегама. Не ради се о потискивању снова. Ради се о правилном игрању и разумијевању динамике. 

4. Не износе своје слабости

Овде се не ради о подизању ограда или претварању. Ради се о разумијевању разлике између личног и професионалног простора. Уздржавајући се од излагања личних слабости на послу, они могу да одрже достојанствену слику о себи и професионалност, а такође се самим тим и штите од злоупотребе таквих информација.

Они разумију да свако функционише другачије и да оно што ради за њих можда неће радити за друге. Штавише, можда желе да избјегну стварање утиска да имају пуно слободног времена, што би потенцијално могло довести до додатних радних обавеза.

То не значи да су себични или неспремни да помогну другима. Ради се о очувању њиховог личног простора и одржавању равнотеже која им одговара. Усвајањем овог приступа, успјевају да сачувају лично вријеме и да избјегну непотребан притисак, пише Сенса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана