Ова група људи мора опрезно да једе лубеницу

Г.С.
Foto: Илустрација

Лубеница, воће које је симбол љета и освјежења, одувијек је била омиљена међу љубитељима љетњих плодова.

Са својим сочним црвеним месом и освјежавајућим укусом, лубеница није само укусно воће (односно поврће) већ је права посластица која доноси олакшање током врелих љетњих дана.

Она је, чак и једна од пет намирница које се препоручују женама преко 40 година за љепши тен. Без обзира на то да ли је једете у дворишту, на плажи или на пикнику, лубеница је незаобилазна у љетњем менију, наравно, ако умијете да одаберете ону слатку.

Један од разлога зашто је лубеница тако освјежавајућа током врелих љетњих дана јесте то што има око 92 одсто воде. Ово чини лубеницу одличним избором за хидратацију, посебно током топлих љетњих мјесеци. Такође је богата витаминима А, Ц и Б6, што је чини нутритивно вриједном.

Лубеница је идеална за оне који пазе на унос калорија. У 100 грама лубенице налази се само око 30 калорија. Поред ниске калоријске вриједности, лубеница је богата влакнима, која помажу у одржавању осјећаја ситости.

Иако су ријетки они који могу да одоле лубеници, за људе с хроничном болешћу бубрега опрез је неопходан. Према студији случаја објављеној у Аналс оv Интернал Медисин: Kлиникал Keјсес, анализирана су три пацијента који су доживјели озбиљне здравствене проблеме након што су јели превише лубенице.

Хронична болест бубрега смањује способност тог органа да ефикасно филтрира вишак калијума из крви, што може довести до хиперкалемије, стања с превише калијума у организму.

Лубеница је воће које се састоји углавном од воде, али је такође богата витаминима и минералима, посебно калијумом. Једна кришка лубенице од око 300 грама може да садржи око 320 милиграма калијума, што је велик дио препорученог дневног уноса. Калијум је кључан за нормално функционисање нервног система и одржавање оптималног крвног притиска.

Иако је данас симбол љета, лубеница има богату историју која сеже далеко у прошлост. Потиче из Јужне Африке и египатска пирамида из 27. вијека прије нове ере пружа доказе о њеном узгоју. Првобитно је била горког укуса, а кроз вијекове су селекцијом узгајивачи створили сочну, слатку варијанту коју данас познајемо и волимо.

Док лубеница може бити освежавајућа посластица током врелих љетњих дана, за особе с хроничном болешћу бубрега важно је ограничити унос како би се избјегле потенцијалне здравствене компликације. Консултација с љекаром и праћење уноса калијума могу помоћи у одржавању здравља и уживању у љетњим радостима без ризика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана