Откривено зашто жене живе дуже него мушкарци

Агенције
Foto: Илустрација

Уобичајено је познато да жене, у просјеку, живе дуже него мушкарци.

Наиме, у готово сваком друштву широм свијета, жене надживљавају мушкарце. Неки људи одмах ће указати на очите разлоге, попут чињенице да традиционално више мушкараца него жена обавља опасније послове, што дугорочно може утицати на њихово здравље. Али, одговор такође лежи у начину на који људско тијело функционише.

Према мишљењу стручњака, хормон естроген игра значајну улогу у квалитету, али и самој дужини живота.

"Естроген одржава крвне жиле здравима изазивајући дилатацију (ширење крвних жила) и побољшавајући функцију ендотелних станица", навео је амерички љекар Др Роберт Сегал.

Др Сегал, кардиолог и оснивач "Менхетн Кардиолоџија", додао је да то може побољшати проток крви и смањити ризик од атеросклерозе, која је главни узрок срчаних болести.

Репродуктивни хормон такође помаже да се побољша холестеролни профил смањујући нивое ЛДЛ (лошег) холестерола и повећавајући нивое ХДЛ (доброг) холестерола.

Др. Сегал је објаснио да естроген такође има противупална својства која помажу да се смањи упала у крвним жилама, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести попут срчаних удара, можданих удара, затајења срца и срчаних болести.

Већи ризик понашања

Мушкарци су склони да учествују у ризичнијем понашању него жене, објаснио је један стручњак.

Др Рохит Вупулури, међународни кардиолог из Чикага, рекао је да мушкарци чешће имају друштвене навике попут пушења, конзумирања алкохола, узимања дрога и лоших прехрамбених избора.

Објаснио је да та понашања повећавају ризик од хроничних болести попут хипертензије, хиперлипидемије, дијабетеса мелитуса, кроничне опструктивне плућне болести, хроничне бубрежне болести, цирозе јетре и претилости. Све те хроничне болести повећавају морбидитет и на крају могу довести до повећане смртности.

Осим тога, мушкарци чешће имају опасније послове него жене и склонији су неодговорној вожњи те преузимању већих ризика у спорту, што може довести до повреда које скраћују њихов живот.

Добра прехрана помаже да живимо дуже, а истраживања показују да су жене склоније томе него мушкарци.

"Чврсто вјерујем да прехрана и вјежбање играју велику улогу у дуговјечности особе. Бољи избор хране одржава тијело у равнотежи, а кретање јача мишиће и кости", изјавила је Бланка Гарсија, нутрициониста у "Хелтканалу".

Др Сегал је такође нагласио важност прехране и вјежбања. Рекао је да свако ко редовно вјежба има већу вјероватноћу за боље здравље срца, контролу тежине и општу добробит, све што може продужити живот.

"Промјене у прехрамбеним и вјежбачким навикама, међу осталим стварима, могу помоћи и мушкарцима и женама да живе дуже и здравије животе", изјавио је.

Мушкарци потискују своје емоције

Психолог Абигејл Лев сматра да су потискивање емоција и кратак животни вијек повезани.

"Мушкарце друштво условљава да дубоко потискују своје емоције, док жене имају тенденцију имати дубље односе те бити другима емоционална подршка", истакла је.

Такође постоји предност у томе што жене имају веће друштвене кругове.

"Жене обично имају веће друштво, више се друже, што може имати позитиван учинак на ментално здравље", изјавио је Др Навал Парих, љекар примарне здравствене заштите на Флориди. Тај систем подршке значи да жене имају тенденцију боље механизме суочавања са стресом.

Потискивање емоција повезано је с низом здравствених проблема - може повећати ниво стреса, повећати ниво кортизола, утицати на ваш сан, односе и везе. То може повећати вјероватноћу развоја стања менталног здравља као што су трауме, депресија и тјескоба. Такође постоје повезнице с повећањем крвног притиска, кардиоваскуларним ризицима и слабијим имунолошким системом.

Жене чешће иду доктору

Мушкарци ће вјероватније одбацити проблем него потражити љекарску помоћ него жене, објаснио је др Вупулури.

"Мушкарци ће вјероватније одбацити било какве епизоде боли у грудима или кратког даха као само мањи симптом који ће с временом нестати, умјесто да потраже љекарску помоћ како би открили је ли то нешто забрињавајуће. Мушкарци се опиру тражењу помоћ и наставити рјешавати своје тегобе све док не дође до критичног стања", додао је.

Такође постоје докази који упућују на то да они који траже помоћ, не слиједе увијек савјете који им се дају.

Студија коју је 2017. провела Америчка академија породичних љекара показала је да до половина мушкараца који траже помоћ доктора не слиједи препоруке свог љекара. То укључује неиспуњавање рецепата, неузимање тих рецепата како је речено и  непојављивање на контролним прегледима.

"Мање је вјероватно да ће мушкарци пристати на узимање лијекова ако се активно не осјећају добро", рекао је др Вупулури.

Ово је лоша вијест за мушкарце који пате од хипертензије, хиперлипидемије и дијабетес мелитуса јер се симптоми не осјећају често. Неузимање лијекова за лијечење ових проблема може узроковати неповратно затајење органа.

За свакога, било да је мушкарац или жена, постоје начини којима си могу продужити очекивани животни вијек и помоћи да воде квалитетнији здравији живот. Вјежбање, конзумирање здраве хране, одлазак доктору и побољшање емоционалног здравља кораци су које свако може предузети за бољи квалитет живота, пише "мсн".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана