Осам трикова који ће вам помоћи да лакше устанете за вријеме мрачних јесењих јутара

ГС
Foto: Илустрација

Ријетки су они који се ујутро буде лако, искачу из кревета чим чују први звук аларма, облаче се и крећу са испуњавањем јутарњих обавеза.

Уколико у последње вријеме тешко устајете, знајте да нисте усамљени. Истраживања показују да с првим јесењим јутрима нагло повећава број људи који гуглају фразу "како се лакше пробудити".

Јутра су постала мрачнија и хладнија па бисмо радије остали ушушкани у топли кревет, него устали и изашли напоље. Стручњаци дају неколико савјета који би могли да нам помогну да лакше устајемо у периоду који је пред нама.

1. Умијте се Др Рошни Пател за "The Sun" савјетује да први дио јутарње рутине буде умивање топлом и хладном водом, која ће вам помоћи да се разбудите. Он тврди да то може помоћи порама на кожи да се отворе, а кожа продише.

2. Поједите квалитетан доручак Нутриционист Алекс Гловер сматра да је доручак богат протеинима кључан. - Протеини и влакна ће вас заситити и припремити за дан - тврди он.

3. Поједите јабуку Јабука садржи око 13 грама природног шећера и има сличан учинак као кафа. - Природна глукоза из јабуке се споро вари, што ће вас учинити буднијима - додаје савјетница за исхрану Стефани Тејлор.

4. Крећите се Ништа вас неће разбудити као мало вјежбања. Кад сте уморни, задња ствар коју желите је да шетате по хладном времену, али могли бисте се изненадити ефектом који ће то имати на ваше тијело. Одраслим особама препоручује се барем 150 минута вјежбања недјељно.

5. Рехидрирајте организам Након пар сати спавања, телу је потребна течност. Пијење две до три чаше воде рехидрираће тијело и подстакнути рад цријева. Чак и ако ујутро нисте жедни, стручњаци савјетују да попијете воду и надокнадите изгубљену течност.

6. Пустите светло унутра Људи не воле ујутро да размичу завесе, али свјетло ће вас разбудити.

7. Конзумирајте витамин Д Током јесењих и зимских мјесеци мање боравимо на сунцу па је витамин Д потребно унијети храном или додацима прехрани. Један од симптома недостатка витамина Д је умор.

8. Промените вечерњу рутину На крају, ако тешко устајете, можда нисте довољно наспавани. Размислите да легнете раније како бисте себи осигурали минимално осам сати ноћног сна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана