Осам најчешћих разлога зашто се не можете сјетити шта сте сањали

ГС
Foto: Илустрација

Наш ум ноћу путује на одређена мјеста или одабире одређене успомене, боје, гласове, призоре или људе. И док се неки људи често присјете својих снова, други имају проблема с тиме.

Осам разлога зашто се не сјећате својих снова:

1. Стрес 

Истраживања су показала да стрес, не само да нарушава и скраћује РЕМ фазу спавања, него повећава број буђења током ноћи. И једно и друго могу вам отежати памћење онога што сте сањали.

2. Прехрана

Важно је избјегавати храну која ремети сан - тешка и богата храна, масни и пржени оброци, зачињена јела, цитрусно воће, газирана пића...

3. Траума

Траума је слична стресу, али много интензивнија. То зна лако довести до несанице, али и потпуног сузбијања присјећања снова у настојању да се што прије забораве болне ноћне море.

4. Стимуланси

Препорука је прије спавање избјегавати кофеин, никотин, алкохол и марихуана, јер све то ремети сан. Иако се чини да, рецимо, алкохол доприносу бржем уласку у сан, он заправо ремети спавање у другој половици ноћи када долази до пробављања тог алкохола. 

5. Одређени лијекови

Према ријечима стручњака, "одређени лијекови могу утицати на РЕМ циклус спавања или потакнути ноћне море".

6. Поремећај спавања

Све од несанице па до апнеје у сну и нарколепсије може негативно утицати на РЕМ циклус спавања.

7. Пребрзо буђење

Према психологу и стручњаку за снове Рубину Наиману, пребрзо буђење можда вас тјера да заборавите снове. Каже да је раздобље неке врсте ошамућености "изванредно хибридно стање у којем се будите из сна, одлично за присјећање онога што сте сањали".

8. Не обраћање пажње

Аутор и стручњак за луцидно сањање Роберт Вагонер споменуо је једном приликом да неке људе једноставно више занима што су сањали него друге. А, ако вас нешто не занима, томе нећете придавати пажњу, преноси 24сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана