Операције у Турској популарне упркос смртним исходима: Људи иду кућама након три дана

Г.С.
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Јавност је потрешена након вијести да је дјевојка из Велике Британије, Морган Рибеиро, која је имала операцију желуца у Турској, преминула у Београду након што јој је позлило у авиону током повратка кући.

Kако су ове врсте операција веома популарне међу различитим старосним групама, намеће се питање колико су заиста безбједне.

Велики број пацијената, мотивисани знатно нижом цијеном и брзином одласка на захват, без добре информисаности и припреме иду у Турску, како самостално тако и преко агенција у којима и нема медицинског особља, а онда се враћају у своју земљу гдје су буквално препуштени сами себи, преноси Б92.

На жалост, након тога се неријетко дешавају компликације које односе животе. Један од посљедњих случајева је и смрт Британке Морган Рибеиро, која је преминула у Београду након што јој је позлило у авиону током повратка кући.

Наиме, операција смањења желуца у Турској, коју је могуће урадити и за око 3.000 евра, хит је не само међу нашим људима, већ и међу становницима Европских земаља. Како у Србији, тако и у земљама Европске уније, операције овог типа су знатно скупље.

Управо је то разлог због којег се одлучују за одлазак у Турску.

Снежана Нена Сокић, новинарка, за Б92.нет управо говори о недовољној информисаности људи, али и о грешкама које свакога ко се одлучи на овај захват могу коштати живота.

„Моје искуство, са мојом операцијом смањења желуца је, хвала Богу, прошло како треба. Свакако, оно што свима саветујем је да операција желуца буде последње што ће да ураде на путу до смањења тежине. Дакле, свако од нас може да покуша и проба све како би смршао. Као што и сами видите, смањење желуца је озбиљна операција, због које може глава да се изгуби“.

Како Нена наводи, она је ишла на операцију смањења желуца 23. фебруара 2022. године, такође у Турску. Међутим, како и сама истиче, тада су неке ствари биле потпуно другачије.

„Људи се нису отпуштали три, четири дана након операције, као што се то сада ради. Рађене су контоле, које су обавезне. Сада то није случај. Чини се да се све ради непрофесионално, и опасно по животе пацијената који се одлуче на операцију смањења желуца“.

Снежана наглашава да, уколико се ипак одлучите за ову операцију у Истанбулу, морате добро да се распитате гдје идете на операцију.

Снежана је о томе причала и на свом ТикТок профилу, на којем дијели своја искуства везана за читав овај процес.

 

И поред смртних исхода, чини се да операцијама смањења желуца популарност не опада.

Дејан Величковић, специјалиста опште хирургије коментаришући смрт двојице мушкараца током прошле године у Ургентном центру у Београду након операције смањења желуца рекао је следеће.

„Моје искуство, али и искуство мојих колега говори у прилог томе да пацијенти код нас долазе као последња опција. Дакле, када су пробали све конзервативне, познате методе, када више не могу сами да се боре са тим на конзервативан начин и када им је гојазност значајно угрозила здравље.“

Доктор Дејан Величковић такође наглашава и сљедеће:

„Компликације које могу да се јаве након операције смањења желуца зависе од много фактора. Прво, није исто да ли оперишете неког ко има 220 килограма или 240 килограма, и који има низ пропратних болести или оперишете пацијента који је млађи и који нема баш толико угрожено здравље. Велике студије кажу да је смртност у овим случајевима 1 на 1.000. Дакле, један од 1.000 пацијената ће доживети смртни исход и то најчешће од компликација и то најчешће од оних које нису последица грешака у самом хирушком раду већ су у питању тромбоемболијске компликације“, изјавио је он за ТВ Прва.

Саговорница, која је жељела да остане анонимна, за Б92.нет је открила како изгледа „процедура“ заказивања операција у Истанбулу.

Наиме, ова жена, мајка двоје дјеце, је након две трудноће пожелела да оде на операцију скидања вишка коже. Контактирала је познату клинику у Турској а врло брзо ступила је у контакт и са хирургом.

Како каже, прво је морала да пошаље своје фотографије.

„То је први корак. Након тога, са истим тим хирургом имала сам разговор путем Зум апликације. Изложила сам му своје недоумице, а он је ревносно одговарао на свако моје питање. С обзиром на то да сам била незадовољна још неким стварима, дошли смо до договора да поред операције скидања вишка коже подигнем и груди, али и да урадим липосукцију. Цена свега тога је била 12.000 евра. Међутим, доктор ми је рекао да, уколико доведем још некога, добијам попуст од 2.000 евра. Поред наведених операција, у цену спада и 15 дана боравка у хотелу“, наводи она.

Како истиче, дуго је размишљала али је на крају одустала од свега. Сада, након смртног случаја Британке, каже да је добро што није отишла на планиране операције.

Које све врсте операција смањења желуца постоје

- сужавање желуца или тзв. слив (слееве) гастректомија - најчешћа, скине се део желуца који се шири, што ограничава унос хране

- премошћивање желуца, тзв. бајпас  - друга најчешћа процедура, остави се мали дио желуца, који се споји с танким цријевом, и то најчешће код пацијената којима не може да се регулише повишен шећер у крви и који имају рефлуксну болест (враћа им се садржај из желуца)

 - САДИ-С - кад се уради слив, па се пресјече дванаестопалачно цријево и споји с танким цријевом, ради се код пацијената који имају и велику телесну тежину и врло тешку шећерну болест

Ко све може да се подвргне операцији смањења желуца

доња граница је 18 година (изузетно млађи од 18, уз одобрење конзилијума и сагласност родитеља)

горња граница је 65 година

индекс тјелесне масе већи од 35

индекс тјелесне масе већи од 30 ако има проблеме са срцем, шећером, притиском, плућима или/и више неуспјешних покушаја дијета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана