Операција трајала 14 часова: Љекари успјешно одвојили сијамске близанке

Анадолија
Операција трајала 14 часова: Љекари успјешно одвојили сијамске близанке

АНКАРА - Тим од 60 медицинских стручњака у Анкари, главном граду Турске успјешно је одвојио 11-мјесечне сијамске близанке из Пакистана након сложених операција у двије фазе. Близанке- Мирха и Минал, рођене су у Пакистану са спојеним главама.

У немогућности да пронађу одговарајући третман у својој земљи, молба породице за помоћ привукла је пажњу турског предсједника Реџепа Тајипа  Ердогана. Након што га је контактирао познати дјечји неурохирург са сједиштем у Лондону Овасе Јелани, Ердоган му је обећао да ће лијечење беба бити обављено у Турској.

Близанке су стигле у Анкару у мају ове године и стављене су под строги медицински надзор у градској болници Билкент. Раздвајање је обављено у двије фазе.

Хируршки тим је предводио Јелани, заједно са турским љекарима Харуном Демирџијем и Хасаном Муратом Ерганијем.

Посљедња 14-сатна операција обављена је 19. јула. Близанкиње су успјешно одвојене. 

Др. Азиз Ахмет Сурел истакао је значај операције и успјешну размјену знања и стручности између турских и британских медицинских тимова. 

-Видјети здрава, насмијана лица беба сада, у поређењу са њиховим стањем када су тек стигле, неописива је радост - рекао је Сурел. 

Бебе су имале проблема са сједењем и покретима руку због њиховог стања.

. Након операције, наши неуролози, физиотерапеути и специјалисти за неуроразвој су ријешили ове проблеме. Бебе су сада веома добро, почеле су да користе своје руке и добијају контролу над главом. За десет дана ће прославити први рођендан - рекао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана