Оне су божије миљенице: Име које носи највише жена на свијету, а ево какве особине красе све Марије

ГС
Оне су божије миљенице: Име које носи највише жена на свијету, а ево какве особине красе све Марије

Име Марија у разним варијантама најраспрострањеније је женско име на свијету. Ако вјерујемо да "номест ест омен", онда са разлогом. Красе их бројне врлине, па не чуди што су се многе значајне жене, како у историји, тако и у Библији, звале баш Марија.

Као име Исусове мајке, име Марија симбол је чисте и дубоке љубави.

У изворном хебрејском језику име гласи Мирјам, а наш је облик Марија, док је према латинском Мариа. По новијем тумачењу име је изведено од египатског “мрy” што значи вољена, односно од Бога вољена. 

По старијим тумачењима име је настало од хебрејског мир (горко) и јам (море) па би значење било горчина мора.

Према тумачењу Еусебија из Цезареје, име носи значење капљица мора и изведено је од хебрејских ријечи мар (капљица) и јам (море). Због великог поштовања Блажене Мајке Божје, у католичким земљама до 15. вијека, име Марија није се користило као крсно име

У доба реформације, католици су све више бирали име Марија као симбол своје вјере.

Маријанска имена и бројне изведенице

Име Марија заступљено је у свим земљама Европе, Сјеверне и Јужне Америке, као и у дијеловима Азије. Посебно у Шпанији и у латинском дијелу Америке истиче се изузетно богат репертоар женских имена инспирисаних култом Исусове мајке. Из тога су настала и тзв. маријанска имена.

Мариа је током цијелог 20. вијека најучесталије шпанско женско име – скоро 30% Шпанкиња зове се Мариа. Марија се често појављује и у склопу других именима: Ана Марија, Марија Магдалена и слично.

 

Други облици имена Марија су Маријела, Маријета, Мари(ј)ола, Марика, Маруша, Маша, Ми(ј)а, Ри(ј)а, Мајда, Мара, Маре, Марица, Марта, Мина, итд.

Према нумерологији, особе које носе ово име врло су скромне и великодушне. Марије су одговорне и емотивне, често врло продуховљене.

Склоне су сањарењу и идеализовању. Краси их и велика способност организације, врло су одговорне и поуздане, пише Задовољна.хр.

Познате жене које су носиле име Марија су: Марија Кири, Марија Калас, Марија Терезија, Марија Антоанета…

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана