Одрекла се православља и права на грчки пријесто због њега, а он је варао са 62 љубавнице

Г.С.
Одрекла се православља и права на грчки пријесто због њега, а он је варао са 62 љубавнице

Бивша шпанска краљица Софија рођена је као принцеза Софија од Грчке и Данске 2. новембра 1938. године у палати Татои у Ахарнесу, Атина, као најстарије дијете краља Павла и његове супруге краљице Фредерике.

Софија је провела дио свог дјетињства у Египту, гдје је стекла основно образовање у александријском Колеџу за дјевојчице "Ел Наср". Током егзила своје породице током Другог свјетског рата, живјела је у Јужној Африци, гдје се родила њена сестра Ирена, прије него што се породица краљевића вратила у Грчку 1946.

Школовала се у интернату "Шлос Салем" на југу Њемачке, а потом у Грчкој студирала његу дјеце, музику и археологију, те се додатно образовала на Кембриџу.

Љубав свог живота био је будући краљ Шпаније,Хуан Карлос, њен даљи рођак са очеве стране. Упознали су се током крстарења грчким острвима 1954. године, а поновно су се срели на вјенчању војводе од Кента у Британији 1961. године, гдје се вјероватно нешто посебно догодило јер су се вјенчали већ наредне године.

Софија је морала да пређе из православља у католичанство и одрекла се свог права на грчки престо како би освојила наклоност Шпаније. Такође, промијењено је и латинизовано писање њеног имена, па је постала Sofíа умјесто Сопхиа.

Њихов брак није био сретан, с обзиром на Хуан Карлосове афере које су шпански медији често истицали. Софија је претрпjела многе понижавајуће тренутке током брака, укључујући и гласине о хиљадама његових љубавница.

Звали су га и Краљ љубавница, а писало се да је наводно за само шест мjесеци имао 62 љубавнице, док је у периоду између 1976. и 1994. године, спавао с 2.154 жене. Биографкиња шпанске краљевске породице Пилар Ејре потврдила је изјаву Мартинеса Инглеса да је бивши краљ покушао да има сексуалне односе и с принцезом Дајаном кад је имала 25 година.

Након абдикације Хуан Карлоса 2014. године, Софија је остала у Шпанији и повремено се појављивала у јавности у друштву сина Фелипеа и снаје Летиције, са којом је имала турбулентан однос, преноси Курир

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана