Одлични савјети како дијете одвикнути од пелена

ГС
Foto: Pixabay

Научити дијете како успјешно користити туту је прекретница и за малишане и за родитеље.

Умјесто спољних награда, Монтесори приступ учења усредсређује се на дјететову унутрашњу мотивацију и понос који произлази из самосталног кориштења тоалета.

Ово су савјети оваквог приступа:

Свако дијете је јединствено па не постоји чаробни узраст када ће се одвикнути од пелена. Кључна компонента Монтесорија је праћење дјетета односно посматрање физичких и психичких знакове спремности. Физички знакови укључују самопоуздање у ходању. Можда ћете такође примијетити да дуже вријеме имају суву пелену. Ако је психолошки спремно, могло би се заинтересовати када ви или други чланови породице користите тоалет или вам рећи када им требате промијенити пелену.

У купатило поставите неколико предмета величине дјетета

Унапријед припремите њихов простор, док су још у пеленама. У овај простор можете укључити додатни веш, марамице, корпу с неколико књига те продужетак за столицу или славину за независно прање руку. Давање аутономије дјетету у том процесу помоћи ће да буде вољан учесник.

Кад будете спремни скинути свом малишану пелене, нема повратка

Мораћете остати досљедни у свом приступу како не бисте збунили дијете. Ако је могуће, нека то буде за викенд када не будете морали нигдје ићи. Прије тога, разговарајте с дјететом о преласку на доњи веш. Затим, обавјештавајте дијете да је вријеме за кориштење туте сваких сат времена.  Сваки неуспјех искористите за савјете и подршку, преноси 24сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана