Од посљедица вируса корона највише људи умирало викендом

Срна
Foto: ГС

ТОРОНТО - На глобалном нивоу, људи су од посљедица вируса корона најчешће умирали викендом, показује студија канадских научника.

Више особа умрло је викендом него током радних дана, показали су резултати новог истраживања стопе смртности од ковида 19.

Истраживачи сматрају да би један од разлога за то могло бити кашњење у пријавама смрти, али и недостатак медицинског особља на крају седмице, те недостатак капацитета и искуства особља.

Просјечан број смрти од вируса корона у свијету током пандемије био је шест одсто већи на крају седмице у поређењу са радним данима, у просјеку 8.532 према 8.083, наводе истраживачи.

Стручњаци са Универзитета у Торонту анализирали су све смртне случајеве из базе података Свјетске здравствене организације забиљежене између 7. марта 2020. и 7. марта ове године

. Научни портали наводе да резултати истраживања показују да су у САД викендом, у просјеку, регистрована 1.483 преминула, а током радне седмице 1.220.

Бразил је у просјеку имао 1.061 смртни случај викендом, а током радних дана 823, док је у Великој Британији крајем седмице, у просјеку, забиљежено 239 смртних исхода, а радним данима 215. Истраживање показује да закасњеле пријаве смрти не објашњавају у цијелости разлике између различитих земаља, попут Њемачке, гдје је забиљежена мања смртност викендом /137/ него током радних дана /187/. Због тога истраживачи мисле да је већи "викенд-ефекат" на смртност усљед ковида 19 вјероватно резултат недостатка медицинског особља, капацитета и искуства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана