Идеална имена за дjевојчице која користе Словени

ГС
Идеална имена за дjевојчице која користе Словени

Бирање имена за бебу заиста може бити најљепши, али и веома стресан дио припреме за долазак принове.

Свједоци смо да се све чешће дешава да родитељи одлуче да промијене име након неколико седмица, или да до задњег тренутка не могу да се одлуче како да назову своју дјечицу. Сајт МамЛaвзБест објавио је листу од 105 најљепших словенских имена за дјевојчице, од којих свако има посебно и јако значење, а ми смо издвојили 20 која можете дати и својој кћерки.

Анастасија

Анастасија је прелијепо архаично име, најпознатије као име чланице руске царске породице Романов. Најпопуларније је у земљама источне Европе, а Анастасија би могла бити идеално име за вашу принцезу.

Поријекло: Словенско, грчко

Значење: Васкрсење

Имена познатих личности: Анастасија Аврамидоу, грчка шахисткиња и тренутни женски интернационални мајстор. Анастасија Синитсyна, руска рукометашица и чланица руске националне екипе.

Популарност: Анастасија се налази у топ 800 имена, а међу десет најпопуларнијих имена за дјевојчице у Русији, Бјелорусији, Молдавији, Србији, Грузији и Црној Гори.

Аница

Аница је умањеница имена Ана и другачије се изговара за Хрвате, Србе и Словенце у односу на руски и румунски, гдје се изговара Аника. Аница може бити модерна верзија старог словенског имена за вашу дјевојчицу.

Поријекло: Грчко, словенско, хебрејско

Значење: Милост

Имена познатих личности: Аница Добра, српска глумица. Аница Плећић, српска фудбалерка која игра као нападач за ЖФК Слога Земун.

Популарност: 2014. године, Аница је била на 17,555. мјесту на свјетској листи имена за дјевојчице, са највећом употребом у Хрватској, Босни и Херцеговини, Србији и Словенији.

Блага

Благовјештење је бугарска хришћанска прослава која користи коријен „Блага". Блага се заснива на вјерској традицији и најчешће се користи у Бугарској.

Поријекло: Словенско

Значење: Слатко, пријатно, добро

Имена познатих личности: Блага Николова Димитрова, бугарска пјесникиња и друга потпредсједница Бугарске.

Популарност: Блага је често име у Сјеверној Македонији и Бугарској, са око 4.000 дјевојчица које носе име Блага широм свијета.

Даша

Етимологија имена Даша води нас до имена Доротеја и Дарја, а оба потичу од старог грчког имена Теодора. Краћи облик који је лакше изговорити значи „Божји дар".

Поријекло: Словенско, грчко

Значење: Божји дар

Имена познатих личности: Дарја „Даша" Викторивна Астафјева, украјинска манекенка, пјевачица, глумица

Популарност: У САД је 2014. године 1.566 дјевојчица добило име Даша, а у Индији је преко 2.000 дјевојчица добило то име.

Екатерина

Екатерина је диван облик Катарине, а „е" испред Катарине је примјер руског очувања оригиналног грчког правописа. Екатерина тече као прелијепа балерина и савршено ће одговарати вашој малој звијезди.

Поријекло: Руско, грчко

Значење: Чисто

Имењаци: Екатерина Јевгенијевна Аникејева, руска ватерполисткиња која је освојила бронзану медаљу на Љетним олимпијским играма 2000. Екатерина Сергејевна Максимова, совјетска и руска балерина Бољшој театра већ 30 година.

Популарност: Екатерина је 103. најчешће име на свијету.

Елена

Елена је једно од најмодернијих имена у посљедње вријеме. Од грчких коријена до данас, Елена је изузетно популарна широм свијета. Кратко је и класично, одлично за ваше мезимице.

Поријекло: Словенско, грчко

Значење: Свјетла, сјајна свјетлост

Имена познатих личности: Елена Вјачеславовна Дементијева, руска тенисерка која је освојила златну медаљу на Олимпијским играма 2008. Инфанта Елена, кћи краља Хуана Царлоса И и краљице Софије Шпањолске.

Популарност: Елена је 31. најчешће име у свијету.

Елеанора

Елеанора, односно Елеонора, који потиче од старофранцуског провансалског имена Алиенор. Елеанора има много варијација, али ова је прилично ријетка. Елеанора може бити савршен избор за вашу дјевојчицу.

Поријекло: Словенско, грчко, арапско

Значење: Бог је моја свјетлост, бакља, лијепа, свјетла, милостива

Имењаци: Елеанора Атхертон, енглеска филантропкиња најпознатија по свом раду у Манчестеру, Енглеска. Елеанора Фаган (рођено име америчке џез пјевачице Били Холидеј).

Популарност: Елеанора се не налази међу 100.000 најпопуларнијих имена за дјевојчице широм свијета.

Иванка

Иванка је најпознатије име ћерке Доналда Трампа и носи богату словенску традицију. Иванка је умањеница од имена Иван/Ивана. Скраћени облик је Ива.

Поријекло: Словенско, руско

Значење: Бог је милостив

Имена познатих личности: Ивана Мари „Иванка" Трамп, америчка пословна жена и кћи бившег предсједника Доналда Трампа.

Популарност: 8.192 дјевојчице диљем свијета носе име Иванка, а највећа концентрација имена је у Бугарској.

Јана

Јана је женски облик мушког имена Јанус, такође позната као римска богиња лова, Дијана. Јана је једноставна, али класична опција имена за дјевојчице.

Поријекло: Словенско, персијско

Значење: Бог је благонаклон, најдража моја

Имена познатих личности: Јана Асси, либанска фудбалерка која игра у нападу за либански клуб Сафа. Јана Чепелова, словачка тенисерка која је освојила 7 сингл титула и 3 титуле у дублу.

Популарност: Јана је на 1.315. мјесту најпопуларнијих женских имена на свијету, а у Чешкој је рангирана као "3.

Јулија

Јулија представља младост и љубав.

Поријекло: руско, словенско, латинско

Значење: Младо, љубавно дијете

Имена познатих личности: Јулија Леонидовна Латинина, руска списатељица, новинарка и водитељка радио станице Ехо Москве. Јулија Станиславовна Савичева, руска пјевачица која је представљала Русију на Пјесми Евровизије 2004.

Популарност: Јулија је 1043. најраспрострањеније име у свијету, а 59. у Русији, преноси Нова.рс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана