О четворкама из Бањалуке не престаје да се прича: Дјечаци названи по апостолима, а ево шта значе њихова имена

ГС
Foto: Фејсбук

Бањалучанка Милана Петровић у недјељу је на свијет донијела четворке, синове Матеја, Марка, Луку и Јована. Милана се породила у Словенији, а дјечаци су имена добили по апостолима.

Матеј је мушко име које је хебрејског поријекла. Настало је према грчком имену “Matthias”. Изворно је настало спајањем хебрејских ријечи маттан што значи дар и ријечи јах што се односи на Бога. У пренесеном значењу име значи “дар од Бога”.

Када је у питању поријекло имена Марко, оно није сигурно јер постоји више теорија о значењу и етимологији имена. Могуће је да потиче од латинског Марцус, што је облик за римско лично име. Према неким тумачењима изведено је из имена Мартиус, што значи „рођен у марту” или из мас, марис у значењу „мужеван”. Према другим изворима име је изведено из ријечи Марс, којом се у римској митологији називао Бог рата.

У српској историји помиње се у 11. вијеку као име Бана Рашке бановине. Срби су ово име примили по апостолу и јеванђелисту Марку.
Трећи дјечак породице Петровић добио је име Лука. Лука је, вјерује се, мушко име грчког поријекла. Изведено је од грчке ријечи “лукс” што значи свјетлост, сјај, блиставост, дан, оно што обасјава.

Али, овако су се често означавали и житељи Луцаније, области у Италији, који су се звали Луканци, због чега се не зна тачно да ли је име Лука оригинално настало у грчком или латинском језику, одакле је пренијето у хришћанску религију. Неки аутори чак сматрају да лично име Лука може да потиче и од именице „лука“, ријеч која означава пристаниште за бродове.

Име је свакако веома популарно, како код нас у земљи и региону, тако и у бројним европским земљама, прије свега Италији, а потом и у Аустрији. Према хришћанском вјеровању, апостол Лука био је љекар и исцјељитељ. Са апостолом Павлом проповједао је хришћанску вјеру и помагао свим болесним и немоћним људима.

Јован је четврти дјечак који носи име по апостолу. Име Јован вијековима је популарно на нашим просторима. Ријеч је о имену које се помиње још у Библији, а широм свијета је познато још од времена пророка Јована Крститеља.
Води поријекло од латинске ријечи i Ioan – Ioannes или Johannes а такође се сматра да је претеча овог имена још једно име грчког поријекла –  Johannes. Познато је да све ове варијанте имају заједничко изворно поријекло, а то је старохебрејско име Jehohannan.

Постоје, пак, и другачија тумачења о поријеклу имена Јован. Негдје се сматра да потиче од ријечи Јова и да води поријекло од другог имена римског бога Јупитера – Јова. Најзад, по трећем тумачењу, име Јован доводи се у везу са биљком јовом из породице бреза.
Буквални превод имена Јован гласио би „Јехова је милостан“, а у слободнијој интерпретацији „онај који је у милости Божијој“. Такође, вјерује се да име Јован обезбјеђује богатство и обиље, те да умножава све оно што је “на добро и на корист човјечанству”. Име Јован најчешће су добијали дјечаци рођени у зимском периоду, посебно око дана Светог Јована Крститеља, који “пада” 20. јануара, преноси Српскаинфо.

Подсјећамо, млади брачни пар Немања и Милана Петровић су прије доласка ове велике принове имали једног дјечака Константина, рођеног у фебруару 2019., те сада ће њихов дом красити укупно пет дјечака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана