Њеној љепоти дивио се свијет, а онда је упала у пакао дроге и проституције

Г.С.
Њеној љепоти дивио се свијет, а онда је упала у пакао дроге и проституције

Била је једна од најљепших жена свијета, са само је 17 година постала миљеница Келвина Клајна, Ралфа Лорена, Диора и Арманија, а ипак, њена судбина је једна од најтрагичнијих у историји моделинга. Клањали су јој се, обожавали је, а онда напустили да умре потпуно сама.

Манекенка Џија Каранђи била је једна од првих америчких супермодела. На сцену је ступила крајем седамдесетих година прошлог вијека, а модни је свијет освојила брзином свијетлости.

Модни агенти су је уочили са 17 година, а сматрали су је женом егзотичне љепоте због чега се брзо постала 'ит' дјевојка с насловних страна, а мало ко није знао ко је природна љепотица.

Одрастала је на периферији Филаделфије, отац јој је био власник неколико грил ресторана, а мајка домаћица. Када је имала нешто више од 10 година, десио се распад Џијине породице након што њени родитељи одлучили да се разведу. Тада ју је мајка Кетлин напустила, што је младу љепотицу заувијек обиљежило. Осјетила се одбаченом, а то је био само један каменчић који ју је гурнуо у живот пун падова и премало успона.

Кроз одрастање, обожавала је лик музичара Дејвида Боувија, а његов је необичан и посебан стил обожавала да имитира. Вољела је ноћни живот па су је дивљи изласци у култни клуб 'Студио 54' увели у пакао дроге у ком је касније била заробљена. Након марихуане, почела је да конзумира кокаин, а онда и хероин који ју је докрајчио.

Ипак, дно је дотакла након смрти своје друге мајке, агента и менторке Вилхелмине Купер 1980. године након чега је конзумирање хероина прерасло у зависност у правом смислу те ријечи. С њом је почело да буде тешко и скоро па немогуће радити - на снимањима је имала изливе бијеса, одлазила је са сета како би куповала дрогу, заспала би испред камера... Упаљене ране на рукама и трагове игала било је готово немогуће сакрити, док су на неким фотографијама знакови њене зависности били видљиви и након ретуширања. Тако је фотограф Франческо Скавуло једном изјавио да је за вријеме шутинга на Карибима плакала јер није могла да пронађе дрогу.

- Буквално сам морао да је ставим поред себе у кревет док није заспала, рекао је.

У једном је тренутку постала свијесна промјене изгледа и стања у које ју је дрога довела па је одлучила да се пријави на рехабилитацију. Ипак, без обзира на то што је напокон окренула нову страницу живота, након изласка из клинике дочекао ју је хладан туш - готово нико од познатих лица с њом није хтио да сарађује.

- Оно што је себи радила све ове године, постало је очигледно и на њеним фотографијама. Могао сам да видим промјену у њеној лепоти. Била је празнина у њеним очима, рекао је Шон Бајрнс, дугогодишњи асистент фотографа Франческа.

С 26 се година вратила кући у Филаделфију, али и у понор дроге. Запослила се у једној продавници с одјећом, али убрзо дала отказ. Почела је да се бави проституцијом, а убрзо је сазнала да болује од АИДС-а након што је завршила у болници због упале плућа. У јесен 1986. године завршила је у болници након што су је пронашли на улици силовану, а преминула је мјесец дана након због посљедица болести.

За њену смрт нико из индустрије није знао, а трагична је вијест изазвала шок јавности тек неколико недјеља касније када се сазнало да је мртва. Имала је само 26 година... преноси Курир.рс

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана