Њено име се повезује са даном рођења Исуса Христа: Оне су благе, њежне и мирољубиве природе

ГС
Њено име се повезује са даном рођења Исуса Христа: Оне су благе, њежне и мирољубиве природе

Ово име има јаку симболику и потиче од корена "Бог"

Божана је женско име домаћег порекла, чије значење долази од ријечи "Бог". Име се још везује за Божић и за превод имена грчке богиње Теопе, чије је значење "божанствена".

Друге верзије овог имена су Божидарка, Божица, па чак и Жана, а мушки облик овог имена је - Божо.

Сматра се да су особе са именом Божана комуникативне, пријатељски настројене, живахне и омиљене у друштву.

Оне су благе, њежне и мирољубиве природе. Имају умирујуће дејство на околину и увијек су пуне речи утјехе за друге.

Ово име има јаку симболику, јер потиче од корена и основе речи "Божја", па се самим тим њено значење повезује са даном рођења Исуса Христа, односно Божићем“, па у пренесеном смислу и Божана је симбол "радости“, "славља" и "среће".

Управо зато ово лично женско име је у српском језику означава радост Христовог рођења и практикује се обичај да га поносно понесу дјевојчице рођене баш на Божић.

Стари су давали ово име женској деци јер су веровали да су оне свете, миле, безгрешне, послате од Бога, предодређене да чине само добро, особе које шире радост Божју и срећу. Из тог разлога, ово име је на листи 100 најпопуларнијих имена у Србији, и то у првих 30 места.

Што се тиче грчке митологије и имена Теопа (старогрчки: Тхеопēс), у питању је атинска кćи Лава, и сестра Пракситеје и Еубуле. Митологија наводи да су се ове жене добровољно жртвовале, или пак, да их је њихов отац слободно жртвовао, за безбједност Атине у послушности Делфском пророчишту, због чега су у Грчкој обожаване. Теопа је такође била и једна од Менада која је покушала да убије краља Ликурга Тракијског.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана