Није спавао 11 дана, ево како је то искуство утицало на њега (ВИДЕО)

Агенције
Није спавао 11 дана, ево како је то искуство утицало на њега (ВИДЕО)

​Упркос ентузијазму и вољи, Тони Рајт није успио поставити нови рекорд, но свакако је доспио до невјероватних 266 сати без сна, што је око 11 дана. Иако је првобитно било замишљено да ће надмашити постигнуће Рендија Гарднера из 1964., који је био будан 264 сата, откривено је да су постојали још дужи покушаји у историји, попут оног Тоимија Соинија из Финске, који је без сна издржао 276 сати.

Рекорд у депривацији сна тренутно држи Роберт МекДоналд, који је 1986. године остао будан невјероватних 453 сата, односно више од 18 дана.

Без обзира на то је ли успио оборити рекорд или не, Рајт је јавно подијелио како га је то искуство промијенило и што је осјећао током тих дугих дана. Према његовим ријечима, након одређеног времена човјек престаје осјећати физички умор на исти начин јер рационални дио ума, одговоран за свакодневно функционисање, почиње посустајати. 

"Постајете свјеснији своје емотивне стране, отварате врата ономе што обично потискујете," објаснио је Рајт.

Иако се многима чини да би дуготрајно неспавање било исцрпљујуће и неугодно, Рајт је нагласио да су му повремено долазили тренуци у којима се осјећао невјероватно будним и емоционално освјеженим.

Упркос томе што је Рајт можда нашао смисао у овом експерименту, Гинисова књига рекорда више не биљежи овакве подухвате због опасности које неспавање носи за људски организам. Према изјави Гинисове књиге из 1997. године, престали су пратити ове рекорде јер су увидјели колико је депривација сна опасна за здравље. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана