Неписана правила: Три карактеристике које жене сматрају најатрактивнијим код мушкараца

Б92
Foto: depositphotos

Избор партнера у данашњем свијету може да дјелује компликовано, а истраживања указују да се већина људи држи неписаних правила, која доминирају генерацијама.

Једно међународно истраживање, спроведено прије више од 30 година, открило је које су три особине тада биле најпожељније, а ново истраживање Универзитета Тексас у Остину потврдило је како су те три особине издржале тест времена и данас се сматрају најатрактивнијим код потенцијалног партнера.

У оба истраживања учествовало је више од 14.000 људи из 45 различитих земаља и занимљив је поглед на тежње људи када је у питању избор потенцијалног партнера. Помало је изненађујуће да изглед и новац уопште нису на листи најпожељнијих карактеристика.

1. Љубазност

Бројна истраживања потврдила су да је љубазност пожељна карактеристика, јер ствара хало ефекат због ког се особа учини и уопштено физички атрактивнија. Појединци који су лично познавали људе са фотографија морали су да их оцијене и по питању познавања, свиђања и поштовања које према њима осећају. Истраживачи су закључили да људи, чим је неко уваженији и поштованији, виде ту особу као атрактивнију.

2. Интелигенција

Постоје очигледни разлози због којих неко вреднује интелигенцију код партнера, али чак и из перспективе преживљавања особа супериорне интелигенције вјероватније ће превладати највеће пријетње и изазове, за које студија напомиње да су "у складу с еволуцијским хипотезама".

3. Здравље

Као што је студија показала, они који видљиво одржавају добро здравље обично се сматрају атрактивнијима. Аутори студије приписали су ово откриће еволуцијским корјенима. Одувек смо вођени тиме да здраве гене преносимо на будуће генерације.

Такође су примјетили да су у земљама са већом "преваленцијом патогена", што значи већу присутност болести код становништва, људи били посебно забринути за то колико је здрав потенцијални партнер, преноси bestlifeonline.com.

Испитанике су питали и о важности физичке атрактивности и материјалног статуса, а љубазност, интелигенција и здравље нашли су се на врху.

Аутори студије наводе и да жене стављају нешто већи нагласак на ове три карактеристике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана