Немате много пријатеља и радије бисте били сами? Истраживање открива шта то значи

Г.С.
Немате много пријатеља и радије бисте били сами? Истраживање открива шта то значи

Ако немате пуно пријатеља и радије проводите вечери код куће сами, то не значи да сте усамљеник. Према најновијем истраживању објављеном у Brof Psichology, то би могло да значи да сте натпросkечно интелигентни.

Британски еволуциони психолози Сатоши Каназава и Норман Ли открили су да су посебно интелигентни људи срећнији када проводе мање времена са пријатељима, а резултати показују да ће интелигентни људи мање бити у друштву јер се фокусирају на друге ствари.

Такви људи вријеме проведено са пријатељима сматрају изгубљеним и радије слиједе своје циљеве и раде на њиховом остварењу.

Аутори истраживања сматрају да је понашање наших предака још увијек укорењено у нама.

Наиме, док смо живјели у групама и сарађујући ловили и борили се за опстанак, било је неопходно имати што више друштвених контаката. Данас, међутим, друштвени контакти више нису толико важни.

Истраживачи сматрају да су се интелигентни људи боље прилагодили савременом начину живота, па више не осјећају потребу за друштвеним мрежама. Међутим, истраживања показују да и они имају пријатеље, али у мањем броју, и сматрају их веома блиским.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана