Неколико намирница помоћи ће вам да лакше заспите

ГС
Foto: Aрхива

Многим људима тешко пада прилагођавање на ново годишње доба и промијену времена. У том процесу важно је све што радимо током дана, а не само оно што је директно везано за сан.

Оно што једемо, такође може да има важну улогу у прилагођавању.

- Најбоља храна прије спавања обично су сложени угљени хидрати, протеини, воће или поврће, а оно што се не препоручује је конзумирање веће количине слаткиша и газираних зашећерених пића - наглашавају стручњаци.

Прва на списку добрих намирница за конзумирање пре одласка на спавање је овас.

- Он садржи и мелатонин и аминокиселину триптофан која помаже у стварању мелатонина, који помаже нашем мозгу да шаље сигнале остатку тела да је време за спавање - објаснио је нутрициониста.
Разлог зашто је триптофан толико важан је то што такође помаже нашем телу у стварању хормона серотонина, који нам помаже да се опустимо.

Многе проблеме са спавањем погоршавају тескоба и претерана брига, и због тога би требало помоћи телу да ствара што више серотонина.

Воће које се препоручује за конзумирање пре спавања је киви, а добар одабир су и трешње. Од меса се препоручује ћуретина.

Млеко и млечни производи следећи су на списку. Преглед студија између 1972. и 2019. открио је да млечни производи помажу у побољшавању квалитета сна.

Стручњаци су издвојили још неке намирнице добре за конзумирање пре спавања: производи од соје, масна риба, бадеми, ораси, чај од камилице, зелена салата, кукуруз, грожђе, јагоде, парадајз, паприке, печурке и пиринач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана