Не туширајте се током грмљавине: Стручњаци објаснили зашто то може бити изузетно опасно

ГС
Не туширајте се током грмљавине: Стручњаци објаснили зашто то може бити изузетно опасно

Љетно раздобље и временске нестабилности су релативно честе и собом носе неугодне појаве попут грмљавинског невремена.

Опасности туша

Постоји још једна потенцијална опасност од удара док сте посве на сигурном. То су тренуци када се туширате, купате у кади па чак и кад перете суђе. Будући да муња може путовати кроз водоводе, амерички центри за контролу и превенцију болести савјетују да је најбоље избјегавати све активности које укључују додир с водом током грмљавинске олује. Ипак, наводе да би ризик од удара муње која путује кроз водовод могао би бити мањи ако се металне цијеви замијене пластичнима.

Додатне опасности које се могу догодити с ударом грома, иако сте на сигурном, јесу балкони. Не приближавајте се прозорима и вратима и немојте лежати на бетонским подовима.

Савјети центра су и да током грмљавинског невремена не користите ништа што је у том тренутку спојено на електричну утичницу попут рачунара и мобитела.

Остати у затвореном и након грмљавине

Након олује препоручљиво је остати у затвореном барем 30 минута након краја грмљавине и за њено вријеме бити у затвореном: у кући, згради или аутомобилу.

Добро је и затворити прозоре и вањска врата па чак их и додатно осигурати.

Ако сте се нашли на отвореном, треба избјегавати склањање испод високих изолираних стабала на отвореном подручју, а такођер и плаже, отворена поља и врхове брегова јер су то изнимно рискантна подручја.

Такође, немојте се приближавати ничему металном.

Затекне ли вас грмљавина вани, треба ићи у што нижа подручја, испод ниских стабала или грмова, циљати на удолине или ниске предјеле шуме.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана