Не бацајте пепео послије ложења: Ево како да помоћу њега отјерате мишеве и бубе, а можете и кућу да очистите

ГС
Не бацајте пепео послије ложења: Ево како да помоћу њега отјерате мишеве и бубе, а можете и кућу да очистите

Када ложите шпорет на дрва или камин, остаје пепео који треба да се избаци. Не морате да га бацате у ђубре, јер можете да га употребите на више корисних начина у домаћинству и башти.

Као ђубриво у башти

Пољопривредници знају колико пепео дрвета може да буде одличан за земљу, па га често користе као прихрану. Нарочито прија биљкама које воле калцијум као што су парадајз, спанаћ, бијели лук, али и руже. Прије него што посејете ове биљке, додајте четврт шоље дрвеног пепела у земљу.

За чишћење

Када пепео помијешате са водом и оставите неколико дана да одстоји, а потом процедите, добили сте цеђ. Помоћу ње можете да чистите подова, предмете од сребра, рђу. Мало гушћа мешавина пепела и воде у виду пасте може да скине флеке са намјештаја

Упија мирисе

Пепео добро уклања непријатне мирисе у стану, али и у фрижидеру, а делује слично као сирће. Само треба да га ставите у чинијицу и оставите да мало одстоји, упиће непријатне мирисе.

За мраве

Мрави не подносе пепео, па поспите мравињак њиме и они ће отићи. Корисно је да и у ћошкове подрума поспете по мало пепела, јер ћете на тај начин отјерати мишеве, бубашвабе и друге напаснике. Поједине штеточине у башти, попут пужева и других инсеката такође отићи ако поспете пепео поред биљака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана